sobota 4. října 2014

Švestkový koláč s makovou žmolenkou


Koláč se švestkami a mákem tvoří skvělou chuťovou kombinaci. Maková žmolenka se připraví zcela jednoduše - do přísad na ni se přidá mletý mák.



Ingredience na recept Švestkový koláč s makovou žmolenkou:

Kynuté těsto: 500 g hladké mouky, 20 g kvasnic (půl kostky), lžička cukru do kvásku, asi 300 ml mléka, 1 vejce, špetka soli.
Dále: asi půl kila švestek, 150 g máku, 200 ml mléka, 100 g cukru, na žmolenku asi 100 g másla nebo Hery, 100 g cukru, 50 g hrubé mouky a 50 g mletého máku.

Švestkový koláč s makovou žmolenkou krok za krokem:

1. Máme-li pekárnu, nasypeme do ní postupně všechny přísady na těsto, počínaje tekutými, konče moukou a zapneme program kynuté těsto.

2. Pokud pekárnu nemáme, necháme nejprve vykynout kvásek – vlažné mléko s cukrem a kvasnicemi, které po vykynutí nalijeme do mouky s vejcem a solí, zaděláme a na teplém místě necháme vykynout.

3. Z vykynutého těsta vyválíme dvě tenké placky, které rozložíme na plechy vyložené papírem na pečení.

4. Mletý mák smícháme s cukrem a mlékem a rozprostřeme ho na rozválené těsto.

5. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Hustě jimi poklademe koláče.

6. Rozpustíme tuk, do vychladlého nasypeme hrubou mouku, mák a cukr a prsty vytvoříme hrudky – žmolenku. Tou posypeme oba koláče.

7. Švestkový koláč s makovou žmolenkou pečeme v předehřáté troubě na 175-180 °C asi půl hodiny až 40 minut, dokud nejsou okraje zlatavé.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: