Jelení kýta na víně, foto med |
Jelení kýta či plecko musí být stejně jako každá zvěřina dobře uleželé, aby byly křehké a chutné. Nakládá se do mořidla ze svařeného octa s vodou, kořenovou zeleninou, cibulí a kořením. Anebo se maso prošpikuje, potře máslem a nechá odležet.
Ingredience pro recept Jelení kýta na víně:
1 kg jelení kýty nebo plece, 250 g slaniny, 100 g másla, 1 větší cibule, hrnek nakrájené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), sůl, drcené steakové pepře, 5 kuliček jalovce, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, tymián, 250 ml červeného vína, mouka na zaprášení.
Jelení kýta na víně krok za krokem:
Naložená jelení kýta, foto med |
- Odleželou jelení kýtu nebo plec odblaníme, případně vykostíme.
- Slaninu nakrájíme na užší špalíčky a pomocí úzkého ostrého nože maso prošpikujeme. Maso nejprve svážeme potravinářským provázkem, pak je osolíme, opepříme a potřeme změklým máslem. Necháme odležet, nejlépe několik hodin.
- Na vymazaný pekáč rozprostřeme kolečka cibule a pokrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, tymián a zbytek na kousky nakrájené slaniny.
- Vložíme odleželé, podlijeme vroucí vodou nebo vývarem a polovinou vína. Dusíme pod pokličkou asi 2 hodiny.
- Sundáme pokličku a dál pečeme, aby zvěřina chytla barvu. Občas přeléváme vlastní šťávou.
- Měkké maso vyjmeme. Šťávu zaprášíme moukou, zalijeme zbytkem vína, případně zředíme vodou. Po asi 10 minutách vaření omáčku propasírujeme a přecedíme.
- Jelení maso nakrájíme na úhledné na řezy, rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou.
- Jelení kýtu na víně podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, či kroketami. Doplnit je můžeme i nakládanými brusinkami.
Žádné komentáře:
Okomentovat