neděle 20. srpna 2017

Jogurtový koláč s rybízem

Jogurtový koláč s rybízem, foto med

Skvělým letním osvěžením je odlehčený jogurtový koláč s červeným rybízem a žmolenkou. Tento moučník zvládnou i ti, kteří s vařením a pečením teprve začínají. 

Ingredience pro recept Jogurtový koláč s rybízem:

2 hrnky polohrubé mouky, ¾ hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, ½ sáčku prášku do pečiva, 2 vejce, 2 hrnky bílého smetanového jogurtu, ½ hrnku chladné perlivé vody špetka soli, 1,5 hrnku rybízu, tuk a mouka na vysypání formy.
Žmolenka: stejný díl másla, moučkového cukru a hrubé mouky – asi po 4 lžících.

Jogurtový koláč s rybízem krok za krokem:


Koláč s rybízem, foto med

  1. Mouku prosejeme a smícháme ji s práškem do pečiva a s cukrem.
  2. Přidáme jogurt a perlivou vodou a vejce. Vařečkou nebo elektrickými metlami vymícháme hladké těsto.
  3. Formu na koláč vymažeme a vysypeme moukou. Silikonovou nemusíme. Použijeme-li papír na pečení, také nevysypáváme.
  4. Těsto rozprostřeme do formy a pravidelně posypeme opláchnutými a usušenými kuličkami rybízu.
  5. Z mouky, cukru a změklého másla vypracujeme prsty hrudky žmolenky a nasypeme ji na povrch koláče.
  6. Jogurtový koláč s rybízem vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: