středa 22. července 2020

Zapečené brambory s mletým masem

Zapečené brambory s mletým masem, foto med

Jednoduchý, a přitom lahodný pokrm z brambor a mletého masa, po kterém se jen zapráší. Můžeme si celý oběd připravit předem a do trouby hop vložit, až se nám to bude hodit. 

Ingredience pro recept Zapečené brambory s mletým masem:

500 g mletého masa, 1 kg brambor, 1 pórek, 1 cibule, 2 utřené stroužky česneku, 3 vejce, 100 g strouhaného sýra, olej, 2 nakrájené rohlíky provlhčené mlékem, sůl, pepř, majoránka, mletý kmín, rozmarýn, 100 ml smetany.

Zapečené brambory s mletým masem krok za krokem:

  1. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kolečka.
  2. Pórek očistíme a celý nakrájíme na plátky.
  3. Cibuli a česnek očistíme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek utřeme.
  4. Mleté maso vložíme do mísy, přidáme připravenou cibuli a česnek, 1 vejce, namočené rohlíky, sůl, pepř a majoránku.
  5. Pekáč vymažeme olejem, dno poprášíme mletým kmínem a vrstvíme – 1. vrstva brambory, osolíme, 2. vrstva polovina mletého masa, 3. vrstva pórek, 4v. vrstva brambory, osolíme, 5. vrstva zbytek mletého masa, 6. vrstva brambory.
  6. Pokapeme olejem, posolíme a posypeme sušeným rozmarýnem. 
  7. Vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme 40 minut.
  8. Strouhaný sýr smícháme s 2 vejci a smetanou a rozprostřeme po povrchu brambor v pekáči. Pečeme dalších 20-25 minut, až se vytvoří propečená krustička.
  9. Zapečené brambory s mletým masem nakrájíme na porce a horké podáváme. Vhodnou přílohou je například rajčatový salát.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: