středa 15. července 2020

Dušené hlávkové zelí

Dušené hlávkové zelí, foto med

Dušené hlávkové zelí se skvěle hodí k pečenému masu. Volit můžeme červené nebo bílé zelí, červené se hodí více k pečené kachně nebo huse. Zelí obsahuje velké množství vitamínu C.


Ingredience pro recept Dušené hlávkové zelí:

½ středně velké hlávky zelí, 1 cibule, 4 lžíce sádla nebo oleje, lžička cukru, sůl, kmín, 2 lžíce octa (1 lžíce hladké mouky na zaprášení – ale není nutné).

Dušené hlávkové zelí krok za krokem:

  1. Očištěné zelí nakrouháme na nudličky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.
  2. V kastrolu rozpustíme sádlo a zpěníme na něm nakrájenou cibuli a lžičku cukru, aby trochu zkaramelizovala.
  3. Přidáme zelí, sůl a kmín, mírně podlijeme a pod pokličkou dusíme na mírném ohni do měkka, něco přes čtvrt hodiny. Občas zamícháme.
  4. Nakonec zelí přikyselíme a můžeme i zahustit tak, že ho zaprášíme moukou, a ještě krátce podusíme.
  5. Dušené hlávkové zelí podáváme s pečeným mase či drůbeží, nebo s uzeným. Jako příloha se hodí houskové nebo bramborové knedlíky, nebo brambor.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: