úterý 28. července 2020

Rýžový nákyp s meruňkami

Rýžový nákyp s meruňkami, foto med


Rýžový nákyp patří k oblíbeným sladkým pokrmům, který si rádi dají děti i dospělí. Podáváme ho horký jako hlavní jídlo, nebo vychlazený jako moučník. Jeho příprava není nijak obtížná, podle našeho receptu ji zvládnou i začátečníci.

Ingredience pro recept Rýžový nákyp s meruňkami:

1/2 l mléka, plátek másla, 150 g rýže, 4 žloutky a 4 bílky, 50 g moučkového cukru, špetka soli, asi 400-500 g kompotovaných meruněk. Použijeme-li čerstvé, musíme je dosladit, neboť pečením kysnou. Na dochucení nákypu kůra z citronu a vanilka nebo půl lžičky skořice. 

Rýžový nákyp s meruňkami krok za krokem:

  1. Rýži spaříme vroucí vodou a scedíme.
  2. Dáme vařil mléko s máslem, špetkou soli a vanilkou nebo skořicí.
  3. Do vroucího mléka vsypeme rýži, ztlumíme žár a pomalu vaříme za občasného míchání, dokud se všechno mléko nevsákne do rýže.
  4. Mezitím utřeme žloutky s cukrem a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. V jiné nádobě vyšleháme bílky do tuhého sněhu.
  5. Uvařenou rýži necháme zchladnout, a pak do ní vmícháme utřené žloutky. Nakonec přidáme sníh, který s hmotou jen opatrně převracíme, aby sníh neztratil schopnost správně nakynout.
  6. Pekáček vyložíme papírem na pečení a vlijeme do něj asi dvě třetiny hmoty. Na povrch naskládáme půlky meruněk jednu vedle druhé. Na ně navrstvíme zbytek hmoty.
  7. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C necelou půlhodinu.
  8. Rýžový nákyp s meruňkami podáváme teplý i studený, politý šťávou z kompotu nebo sirupem.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: