pátek 6. listopadu 2020

Švédské masové kuličky

 

mleté maso
Švédské masové kuličky, foto med

Kdo zná z Ikei masové kuličky a dal by si je rád i doma, není nic nesnadného si je vyrobit. Udělat si k nim můžeme jednoduchou brusinkovou omáčku a hranolky. Nejen děti budou nadšené.


Ingredience pro recept Švédské masové kuličky:

500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 cibule, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření, 1 vejce, 120 ml smetany nebo plnotučného mléka, 80 g veky bez kůrky, lžíce nasekané zelené petržele, olej na smažení. 


Švédské masové kuličky krok za krokem:

  1. Příprava masových kuličekNa kostičky nakrájenou veku pokropíme smetanou a necháme nabobtnat.
  2. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, kterou můžeme předem osmažit.
  3. Mleté maso smícháme s cibulí, solí, kořením, vejcem a namočenou vekou. Důkladně prohněteme a dáme na půl hodiny odpočinout do ledničky.
  4. Pracujeme mokrýma rukama, podle potřeby je namáčíme do studené vody – tvarujeme stejné kuličky o průměru 2,5-3 cm.
  5. Zapneme troubu na 150 °C a rozehřejeme olej na pánvi. Kuličky na pánvi usmažíme ze všech stran.
  6. Hotové přendáme na plech vyložený papírem na pečení a když jsou všechny hotové, vložíme plech do trouby a necháme asi 8 minut dojít.
  7. Švédské masové kuličky podáváme například s brusinkovou nebo hořčičnou omáčkou. Jako příloha jsou vhodné hranolky, americké brambory nebo bramborová kaše.

Dobrou chuť!



1 komentář:

michal řekl(a)...

Já se přiznám, že mi ty ikeácké kuličky moc nechutnají. Ale jinak mám masové kuličky rád. Buď v rajské omáčce, někdy v boloňské. Ale mám svůj vlastní recept, kdy kuličky peču ve výpeku, který svým složením hodně připomíná buřtguláš z toho receptu v odkazu. Takže klasika cibule, trochu kmínu, bobkový list... A ty kuličky tím krásně nasáknou a ten výpek zase chytí ten kmínový čmuch. A taky teda do mletého přidávám ždibec, ale fakt jen špetičku, římského kmína na ovonění. :)