středa 18. listopadu 2020

Ořechový dort s karamelovým krémem

 

Ořechový dort s karamelovým krémem

Ořechový korpus patří mezi velmi oblíbené, a když je korunován karamelovým krémem, odolal by jen málokdo. Přípravu podle návodu zvládne i začátečník. Je-li dort určen dětem, vynecháme rum.


Ingredience pro recept Ořechový dort s karamelovým krémem:

Ořechový korpus
Korpus: 5 vajec, 150 g cukru krupice, 6 lžic horké vody, 150 g mletých vlašských ořechů, 150 g polohrubé mouky, vanilkový extrakt, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce rumu (nejsou nutné)

Krém: 1 plechovka Salka (slazené kondenzované mléko), 250 g másla, 300 ml mléka, 1 pudinkový prášek vanilkový, 3 lžíce rumu.

Na posyp: mleté ořechy


Ořechový dort s karamelovým krémem krok za krokem:

  1. Karamelový krém
    Zavřené Salko vaříme v hrnci s vodou dvě hodiny. Za tu dobu zkaramelizuje. Necháme ho vychladnout.
  2. Do dvou nádob dáme zvlášť bílky a žloutky. Bílky trošku osolíme a vyšleháme do tuhého sněhu.
  3. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem (popř. vanilkovým cukrem) a horkou vodou do pěny. 
  4. Do žloutků přidáme mleté ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme.
  5. Nakonec do těsta lehce vmícháme sníh z bílků a rum.
  6. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení, stěny vymažeme máslem. Zapneme troubu na 180 °C.
  7. Těsto nalijeme do formy a povrch uhladíme. Upečeme. Zkoušku, že je dort upečený, uděláme tak, že do středu zapíchneme špejli, která musí po vytažení zůstat suchá.
  8. Korpus zakryjeme a necháme ve formě vychladnout. 
  9. Mezitím, co se peče korpus, uvaříme z mléka, lžíce cukru a pudinkového prášku hustý pudink. Nalejeme ho do misky a na povrch položíme potravinovou fólii, která zabrání vytvoření škraloupu. 
  10. Změklé máslo, studený pudink a zkaramelizované Salko vyšleháme do pěny. 
  11. Chladný korpus dvakrát prokrojíme. Získáme tři kola, které trochu pokropíme rumem (není nutné).
  12. Krém rozdělíme na tři díly. Dva díly namažeme na kola korpusu a složíme. Velkým prkénkem, které zatížíme, srovnáme do roviny. 
  13. Zbylým krémem potřeme nejprve boky, které obalíme v mletých ořeších. Poté potřeme i povrch a rovnoměrně posypeme mletými ořechy.
  14. Ořechový dort s karamelovým krémem můžeme ještě dozdobit půlkami vlašských ořechů.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: