sobota 26. března 2011

Slepice na paprice s knedlíkem


Na paprice můžeme udělat nejen slepici nebo kuře, ale i telecí, kůzlečí, králíka  nebo i vepřové maso. Slepice má tu nevýhodu (nebo výhodu), že pokud je stará, musíme ji dusit dlouho, skoro tři hodíny. Pokud ji ale nejprve uvaříme do poloměkka, bude měkká dříve, a navíc získáme chutný vývar. Když do něj přidáme kořenovou zeleninu, máme navíc skvělou slepičí polévku. Pokud ale s vařením spěcháme, sáhneme raději po kuřeti a knedlík koupíme hotový.

Ingredience pro recept Slepice na paprice s knedlíkem:

slepice, lžíce omastku, vrchovatá lžíce sladké papriky, 1/2 lžičky ostré papriky (nebo podle chuti), bobkový list, 3 kuličky nového koření, 2 cibule, 1 lžíce mouky, 200 ml smetany na naření. Může být i čerstvá paprika.  
knedlík: 300 g hrubé mouky, 3 rohlíky nebo housky (nejlépe den staré), 1 vejce, 10 g kvasnic, sůl, mléko nebo voda za zadělání.

Slepice na paprice s knedlíkem krok za krokem:

1. Slepici uvaříme do poloměkka. Vyjmeme ji z vývaru a necháme trochu zchladnout.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmažíme na omastku v hluboké pánvi nebo kastrolu. Můžeme přidat i na nudličky nakrájenou papriku, není ale nutná.
3. Pánev stáhneme z ohně a vmícháme sladkou i ostrou mletou papriku.
4. Přidáme na menší díly naporcovanou slepici. Osolíme, okořeníme a zalijeme vroucí vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso sotva ponořené.
5. Zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka.
6. V mezičase si připravíme knedlík. V míse zaděláme těsto z výše uvedených ingrediencí (bez pečiva). Zaděláváme mlékem nebo vodou, můžeme i minerálkou, droždí rozdrobíme do mouky.
7. Jakmile jsme vypracovali těsto, přidáme na kostičky nakrájené pečivo. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
8. Po necelé hodině dáme vařit vodu, těsně před varem ji osolíme hrstí soli.
9. Na prkénku mokrýma rukama vytvarujeme podlouhlé válečky, které vložíme do vroucí vody. Podle velikosti je vaříme 20-25 minut.
10. Měkkou slepici vyjmeme a vykostíme. Já odstraňuji i kůži, ale jsou i tací, kdo kůži považují za lahůdku, tak těm ji na porci ponecháme.
11. V malém množství smetany rozmícháme na kašičku mouku a teprve pak ji zředíme zbytkem smetany.
12. Vlijeme do omáčky, z níž jsme odstranili bobkový list a nové koření. Povaříme a do omáčky nakonec vložíme vykoštěné masu.
13. Vyjmeme uvařené knedlíky a hned je kráječem nebo nití nakrájíme na plátky.
14 Slepice na paprice s knedlíkem podáváme horké.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře: