pondělí 14. března 2011

Špenátový štrúdl


Štrúdl se špenátem je zdravou a dobrou večeří. Jestliže si koupíme listové těsto a zmrazený sekaný špenát, bude jeho příprava i poměrně rychlá. Špenátový štrúdl podáváme teplý, ale dobrý je i na studeno.




Ingredience pro recept Špenátový štrúdl

balíček listového těsta, balíček mrazeného špenátu nebo svazek čerstvého, 3 vejce, cibule, omastek, sůl. pepř, 2 stroužky česneku, 50-100 g strouhaného eidamu nebo čeradu, špetku sezamových semínek.

Špenátový štrúdl krok za krokem 

1. Oloupeme a na omastku osmahneme cibulku, přidáme mrazený špenát. Pokud pracujeme s čerstvým, nejprve ho spaříme, poté posekáme nebo umeleme, a také vložíme na cibulku.
2. Osolíme, okořeníme a dusíme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Přidáme lisovaný česnek a dvě vejce, která necháme srazit.
3. Do vychladlého špenátu vmícháme nastrouhaný sýr.
4. Listové těsto rozdělíme na 2 - 4 díly (podle počtu strávníků) a vyválíme je na tenké placky.
5. Do středu každého dílu vložíme špenátovou hmotu a zavineme.
6. Připravené záviny klademe na včelím voskem vymazaný pečící plech. Pomašlujeme je rozšlehaným vejcem a posypeme trochou sezamu.
7. Každý závin několikrát propíchneme vidličkou, aby mohla odcházet pára a štrůd se nenafoukl.
8. Pečeme v troubě na 170 - 180 °C dozlatova.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: