Tažený štrúdl s tvarohem, foto med |
Tažený štrúdl neboli závin vyžaduje určitou šikovnost. Je ale křehký a přitom ne tak mastný jako štrúdl z listového těsta. Plnit ho lze nejen jablky, ale také ochuceným tvarohem.
Ingredience pro recept Tažený štrúdl s tvarohem:
Těsto na 1 kus štrúdlu: 250 g hladké mouky, 1 PL rozpuštěného sádla nebo Hery, 1 PL octa, 1 PL vlažné vody, 1 vejce, špetka soli.Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 2 PL cukru, 1 vanilkový cukr, kůra nastrouhaná z 1 citronu, hrst rozinek a oříšků podle chuti, 1 PL rumu.
Na potření: 1 rozšlehané vejce
Tažený štrúdl s tvarohem krok za krokem:
- Sádlo nebo margarín rozpustíme v mikrovlnce nebo na plotně a necháme vychladnout na teplotu asi našeho těla.
- Na vál prosejeme mouku, osolíme, vytvoříme v mouce důlek, do kterého rozklepneme vejce, vlijeme omastek, teplou vodu a ocet.
- Vypracujeme hladké, lesklé a vláčné těsto, které nelepí. Několikrát jím plácneme na vál.
- Nahřejeme hrnec a těsto na vále jím přiklopíme. Tak je necháme asi hodinu odpočívat.
- Těsto trochu roztáhneme a na utěrce, kterou posypeme hladkou moukou a hodně tence vytáhneme.
- Tvaroh rozmícháme s cukrem a ostatními přísadami a naneseme ho do dvou třetin těsta, ale ne až k okrajům.
- Štrúdl zavineme tak že boční okraje přeložíme směrem ke středu a horní zavineme, aby náplň byla bezpečně uzavřená uvnitř těsta.
- Štrúdl přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
- Tažený štrúdl s tvarohem podáváme vychladlý, jemně pocukrovaný, nakrájený na pruhy. Můžeme ho ozdobit šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
Žádné komentáře:
Okomentovat