pondělí 20. října 2014

Tažený štrúdl s tvarohem

Tažený štrúdl s tvarohem, foto med

Tažený štrúdl neboli závin vyžaduje určitou šikovnost. Je ale křehký a přitom ne tak mastný jako štrúdl z listového těsta. Plnit ho lze nejen jablky, ale také ochuceným tvarohem.

Ingredience pro recept Tažený štrúdl s tvarohem:

Těsto na 1 kus štrúdlu: 250 g hladké mouky, 1 PL rozpuštěného sádla nebo Hery, 1 PL octa, 1 PL vlažné vody, 1 vejce, špetka soli.
Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 2 PL cukru, 1 vanilkový cukr, kůra nastrouhaná z 1 citronu, hrst rozinek a oříšků podle chuti, 1 PL rumu.
Na potření: 1 rozšlehané vejce 

Tažený štrúdl s tvarohem krok za krokem: 

  1. Sádlo nebo margarín rozpustíme v mikrovlnce nebo na plotně a necháme vychladnout na teplotu asi našeho těla.
  2. Na vál prosejeme mouku, osolíme, vytvoříme v mouce důlek, do kterého rozklepneme vejce, vlijeme omastek, teplou vodu a ocet.
  3. Vypracujeme hladké, lesklé a vláčné těsto, které nelepí. Několikrát jím plácneme na vál.
  4. Nahřejeme hrnec a těsto na vále jím přiklopíme. Tak je necháme asi hodinu odpočívat.
  5. Těsto trochu roztáhneme a na utěrce, kterou posypeme hladkou moukou a hodně tence vytáhneme.
  6. Tvaroh rozmícháme s cukrem a ostatními přísadami a naneseme ho do dvou třetin těsta, ale ne až k okrajům.
  7. Štrúdl zavineme tak že boční okraje přeložíme směrem ke středu a horní zavineme, aby náplň byla bezpečně uzavřená uvnitř těsta.
  8. Štrúdl přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
  9. Tažený štrúdl s tvarohem podáváme vychladlý, jemně pocukrovaný, nakrájený na pruhy. Můžeme ho ozdobit šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: