neděle 12. října 2014

Citronové kuře na česneku

Citronové kuře na česneku, foto med

Kuře můžeme připravit na mnoho způsobů. Jedním z nich je na česneku a citronu. Dobře okořeněné má jedinečnou chuť.

Ingredience pro recept Citronové kuře na česneku:

1 středně velké kuře, 3-4 stroužky česneku, 3 citrony, 4 PL oleje (olivový, hroznový aj.), 1 PL lístků dobromysle, 1 PL kudrnky, lžička tymiánu, snítka šalvěje, sůl, drcené pepře

Citronové kuře na česneku krok za krokem:

  1. Kuře omyjeme a osušíme, nebo očistíme papírovou utěrkou.
  2. Ze všech stran i zevnitř ho nasolíme.
  3. Uděláme si marinádu – utřeme 2 stroužky česneku se solí (jen špetkou), vložíme do misky se šťávou ze dvou citronů, olejem, přidáme nadrobno posekané bylinky a pepř.
  4. Kuře potřeme marinádou a necháme hodinu odpočinout v chladnu.
  5. Kuře pak položíme na vymaštěný pekáč (lépe to pečícího sáčku, dovnitř vložíme kousky omytého citronu, kousky česneku a několik lístků šalvěje. Mírně podlijeme vodou.
  6. Zaklopíme poklicí (pokud nemáme pečící sáček) a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 °C asi 45 minut do měkka.
  7. Poté sejmeme poklici, přelijeme kuře vypečenou šťávou, případně horkou vodou, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme, aby kůrčička byla dozlatova.
  8. Citronové kuře na česneku podáváme s vařenými brambory, rýží nebo fazolkami či zeleným hráškem.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: