čtvrtek 24. března 2011

Ukrajinský boršč


Ingredience pro recept Ukrajinský boršč


400 g hovězího masa, pikantní klobása, 2 l vody, sůl, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 1 lžíce octa, 1 cibule, 4 stroužky česneku, větší bulva červené řepy, 1 mrkev, 1 petržel, ¼ celeru, 250 g čerstvého nebo kysaného bílého zelí, 2 rajčata nebo rajčatový protlak, oříšek másla, kysaná smetana

Ukrajinský boršč krok za krokem:

1. Hovězí maso opláchneme, vložíme do studené osolené vody, uvedeme do varu a na mírném ohni uvaříme doměkka.
2. Asi v polovině varu přidáme na kostičky nakrájenou červenou řepu. Zůstává křehká i po delším vaření a její barva masu nevadí, kdežto bílou kořenovou zeleninu obarví na nehezkou růžovou. Vařená pak již ne.
3. V jiném hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
4. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a zelí, zalijeme vývarem z masa, přidáme koření a vaříme doměkka.
5. Před koncem vaření přidáme nakrájená oloupaná rajčata nebo protlak, ocet, česnek utřený se solí,
6. Nakonec vložíme na kousky nakrájené uvařené maso a na kolečka rozkrájenou klobásu. Necháme přejít varem
7. Podáváme a do každého talíře vložíme lžíci zakysané smetany.
8. Ukrajinský boršč můžeme ozdobit posekanou kudrnkou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: