pondělí 21. května 2012

Domácí sulc neboli huspenina či aspik


Želatina z aspiku nebo tlačenky působí pozitivně na klouby.




Ingredience pro recept Domácí sulc neboli huspenina či aspik:

3 vepřové nožičky, 500 g vepřové krkovice nebo plecka, lžička drceného pepře, 3 kuličky nového koření, 2 malé bobkové listy, sůl (10 g na 1 l vody), trochu octa, 1-2 vejce uvařená natvrdo, 5 menších kyselých okurek, 1 větší mrkev, kousek celeru, malá konzerva hrášku a asi 1,5 - 2 l vody.

Domácí sulc neboli huspenina či aspik krok za krokem:



1. Očištěné nožičky několikrát podélně prořízneme, maso ponecháme vcelku a společně vaříme zcela ponořené na mírném ohni 2 – 3 hodiny s přidáním koření.
2. Ke konci varu přidáme celou zeleninu.
3. Uvaříme vejce natvrdo.
4. Vyjmeme maso, nožičky a zeleninu. Vývar scedíme přes husté síto a necháme chladnout. Pak z něj sebereme vrchní tukovou vrstvu. Bude-li aspik příliš tuhý, zředíme ho vodou, bude-li příliš měkký, pokračujeme ve vaření.
5. Nakonec přidáme pro vylepšení chuti tro¬chu octa a 10 g soli na 1 litr. Vývar ochutnáme a případně dochutíme.
6. Maso nakrájíme na úhledné kostky, mrkev a kyselé okurky na kolečka, vejce na plátky.
7. Na dno nádoby (např. srnčího hřbetu) nalijeme trochu aspiku a necháme ho ztuhnout. Na něj pak ozdobně vrstvíme maso, mrkev, okurky, hrášek a vejce.
8. Nakonec vše zalijeme aspikem a necháme nejprve vychladnout a pak nejlépe v ledničce ztuhnout.
9. Domácí sulc nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem. Podle chuti přikyselíme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: