středa 10. února 2016

Vaječná tlačenka

Vaječná tlačenka, aspik, huspenina, foto med

Vynikající vaječnou tlačenku si můžeme připravit i bez Moravanky a podobné nakládané zeleniny.  Uvaříme si čerstvou zeleninu v okyselené vodě.

Ingredience pro recept Vaječná tlačenka:

6 velkých vajec, 200 g měkkého salámu vcelku (šunkový, dietní spod.), 1 malá cibule, 2-3 kyselé okurky, 1 menší mrkev, čtvrtka celeru, 1 červená paprika (kapie), ½ šálku hrášku, 150 ml osolené vody s 3 lžícemi octa, mletý černý pepř, 2 lžíce hořčice, 1 balení želatiny na vaječnou tlačenku, 1 malá majonéza v sáčku nebo kelímku.

Vaječná tlačenka krok za krokem:

  1. Vejce uvaříme natvrdo.
  2. V osolené vodě s přidáním octa uvaříme na skus na kostičky nakrájenou zeleninu i s cibulí.
  3. Očistíme a na kostičky nakrájíme vejce, salám a okurky. Vložíme je do mísy.
  4. Přecedíme zeleninu a necháme vychladnout. Slitou vodu ponecháme na nálev.
  5. Z této ochucené vody připravíme podle návodu na obalu želatinu na vaječnou tlačenku. Podle potřeby doplníme vodou.
  6. Salám, vejce a zeleninu promícháme s majonézou, dochutíme hořčicí a pepřem, případně dosolíme, také můžeme přidat posekanou kudrnku nebo petrželku.  Zalijeme zchladlým nálevem s želatinou.
  7. Srnčí hřbet nebo nádobu na pečení chleba vyložíme potravinářskou fólií a hmotu do ní vlijeme. Povrch také překryjeme potravinářskou fólií, aby neokorával, a dáme ztuhnout do ledničky nejméně na dvě hodiny.
  8. Vaječnou tlačenku podáváme s čerstvým pečivem – rohlíky či housky.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: