Vaječná tlačenka, aspik, huspenina, foto med |
Vynikající vaječnou tlačenku si můžeme připravit i bez Moravanky a podobné nakládané zeleniny. Uvaříme si čerstvou zeleninu v okyselené vodě.
Ingredience pro recept Vaječná tlačenka:
6 velkých vajec, 200 g měkkého salámu vcelku (šunkový, dietní spod.), 1 malá cibule, 2-3 kyselé okurky, 1 menší mrkev, čtvrtka celeru, 1 červená paprika (kapie), ½ šálku hrášku, 150 ml osolené vody s 3 lžícemi octa, mletý černý pepř, 2 lžíce hořčice, 1 balení želatiny na vaječnou tlačenku, 1 malá majonéza v sáčku nebo kelímku.Vaječná tlačenka krok za krokem:
- Vejce uvaříme natvrdo.
- V osolené vodě s přidáním octa uvaříme na skus na kostičky nakrájenou zeleninu i s cibulí.
- Očistíme a na kostičky nakrájíme vejce, salám a okurky. Vložíme je do mísy.
- Přecedíme zeleninu a necháme vychladnout. Slitou vodu ponecháme na nálev.
- Z této ochucené vody připravíme podle návodu na obalu želatinu na vaječnou tlačenku. Podle potřeby doplníme vodou.
- Salám, vejce a zeleninu promícháme s majonézou, dochutíme hořčicí a pepřem, případně dosolíme, také můžeme přidat posekanou kudrnku nebo petrželku. Zalijeme zchladlým nálevem s želatinou.
- Srnčí hřbet nebo nádobu na pečení chleba vyložíme potravinářskou fólií a hmotu do ní vlijeme. Povrch také překryjeme potravinářskou fólií, aby neokorával, a dáme ztuhnout do ledničky nejméně na dvě hodiny.
- Vaječnou tlačenku podáváme s čerstvým pečivem – rohlíky či housky.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat