neděle 15. ledna 2023

Buchtičky s vinným šodó

 

Buchtičky s vinným šodó

Buchtičky s vinným šodó mají zcela jinou chuť než buchtičky s vanilkovým krémem, které se zpravidla připravují pro děti. Tento pokrm můžeme podávat samostatně nebo jako dezert. Příprava je středně složitá, při šlehání šodó musíme dávat pozor, aby se nesrazilo. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

Ingredience pro recept Buchtičky s vinným šodó:

Buchtičky: kvásek ze 150 ml vlažného mléka, 20 g droždí a, lžičky cukru; 120 g hladké a 120 polohrubé mouky, 2 lžíce cukru, špetka soli, 1 vejce, 3 lžíce rozpuštěného másla. Rozpuštěné máslo na potírání buchtiček.

Vinné šodó: 250 ml bílého vína, 3 vejce, 60 g cukru, vanilkový cukr, nastrouhaná kůra z citronu.



Buchtičky s vinným šodó krok za krokem:

  1. Z vlažného mléka, droždí a cukru necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Mezitím so mísy prosejeme mouky, přidáme cukr, sůl, vejce a máslo.
  3. Přidáme vykynutý kvásek a v robotu nebo ručně zaděláme hladké těsto.
  4. Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout (40-50 minut).
  5. Z vykynutého těsta malou lžičkou odkrajujeme kousky, z nichž vytvarujeme kuličky velikosti třešní, vkládáme je do máslem vymaštěného pekáčku a mašlovačkou namáčenou do másla každou kuličku ze všech stran potřeme a přimáčkneme k sobě.
  6. Plný pekáček vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů asi 20-25 minut do zlatova.
  7. Během pečení připravíme vinné šodó, které budeme šlehat ve vodní lázni. Připravíme si proto dva hrnce, které do sebe můžeme vložit tak, aby ten menší visel ve větším naplněném vodou.
  8. Do menšího hrnce nalijeme dobré víno, vejce, cukry a citronovou kůru.
  9. 9. Jakmile se voda ve větším hrnci začne vařit, šleháme elektrickými metlami na střední rychlost obsah v menším hrnci.
  10. Nejprve šleháním šodó zvětší objem, po chvíli jej zas zmenší, ale šleháme dál, dokud šodó nezhoustne do krémové konzistence.
  11. Na talíře rozdělíme horké upečené buchtičky, které přelijeme vinným šodó, a tak podáváme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: