sobota 28. května 2011

Karbanátky


Maso na karbanátky většinou koupíme již namleté půl napůl vepřové s hovězím. Nebo si je sami umeleme v mlýnku nebo robotem. Může být libovolné hovězí a vepřové, i prorostlé, anebo i jen samotné vepřové. Prorostlé maso ale smažením pustí velké množství tuku a karbanátky se poněkud scvrknou.

Ingredience pro recept Karbanátky:

1/2 kg mletého masa (hovězí + vepřové), 3 housky nebo strouhanka z asi tří housek, 1 cibule, 2-4 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, 1 vejce, olej na smažení.

Karbanátky krok za krokem:

1. Umleté maso vložíme do mísy. Přidáme sůl, vejce.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek utřeme. Přidáme do mísy.
3. Housky nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem. Přidáme k masu. Anebo přidáme strouhanku.
4. Dokořeníme majoránkou a pepřem.
5. Hmotu zpracujeme rukama (čistýma!) a poté z ní tvoříme ploché placičky.
6. Rozehřejeme omastek a karbanátky usmažíme po obou stranách. Ne však příliš zprudka, aby uvnitř nezůstaly syrové.
7. Karbanátky podáváme s bramborem nebo bramborovou kaží a zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: