Udělat si vynikající větrníky z odpalovaného těsta je lehčí, než by se na první pohled mohlo zdát.
Ingredience pro recept Domácí větrníky z odpalovaného těsta:
Korpus: 200 g polohrubé mouky, 60g másla, 250 ml vody, 5 vajec, špetka soli.
Náplň: šlehačka, pudingový prášek s příchutí karamelu, vanilkový cukr, 150 g cukr moučka (nebo méně - podle chuti), 3 dcl mléka, 125 g másla, lžíce rumu, čokoládová poleva.
Domácí větrníky z odpalovaného těsta krok za krokem:
1. V hrnci přivedeme k varu vodu s máslem a se solí. Vsypeme mouku.
2. Vznikne hrouda těsta, kterou neustále mícháme a vařečkou odtrhujeme ode dna hrnce.
3. Jakmile se těsto přestane ke dnu chytat, je hotové. Hrnec odstavíme ze sporáku a připravíme si elektrické metly (kdo nemá, tak míchá ručně).
4. Do těsta rozklepáváme jedno vejce za druhým a průběžně je šleháním zapracováváme do těsta. Vznikne hmota konzistence krému.
5. Zapneme troubu a plechy vymažeme včelím voskem, nebo je vyložíme pergamenem.
6. Hmotu dáme do cukrářského sáčku nebo tvořítka s větší hubičkou a stříkáme nejprve tvar věnečku a pak hmotou vyplníme i jeho střed. Vzniknou malé bochánky. Děláme je dál od sebe, protože se dost zvětší.
7. Pečeme na 200 °C asi 25 minut. Krásně nabydou, ale pokud nejsou dopečené, začnou rychle padat.
8. Upečené klademe na mřížku a necháme zcela vychladnout. V mezičase si vyrobíme náplně.
9. Začneme krémem - v 3 dcl mléka rozmícháme pudingový prášek s lžící cukru a uvaříme hustý puding. Necháme ho vychladnout, ale občas zamícháme, aby se nevytvořil tlustý škraloup.
10. Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme vychladlý puding a trochu rumu. Vyšleháme do lehkého krému.
11. Ušleháme šlehačku, nejlépe se ztužovačem šlehačky. Osladíme vanilkovým cukrem.
12. Větrníky vodorovně prořízneme. Každý naplníme nejprve pudingovým krémem a poté šlehačkou. Přiklopíme vršek a klademe je vedle sebe na prkénko nebo na talíře.
13. Rozpustíme čokoládovou polevu a větrníky jí pocákáme. Nebo uděláme cukrovou polevu ze svařeného cukru.Vychladíme a podáváme.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat