Banánky s karamelovým krémem, foto med |
Banánky s karamelovým krémem se vyrábějí podobně jako větrníky nebo věnečky, tedy z odpalovaného těsta. Mají však poněkud jednodušší krém. Banánky z odpalovaného těsta jsou tím pravým dezertem, když nás honí mlsná.
Ingredience pro recept Banánky s karamelovým krémem:
Odpalované těsto: 200 g polohrubé mouky, 60 g másla nebo Hery, 250 ml vody, 5 vajec, špetka soli.Krém: pudingový prášek s příchutí karamelu, vanilkový cukr, 120 g cukru moučky, 300 ml mléka, 125 g másla nebo Hery, lžíce rumu.
Poleva: 150 g cukru, voda
Banánky s karamelovým krémem krok za krokem:
- Do hrnce dáme mírně osolenou vodu a máslo a dáme vařit. Poté za stálého míchání vsypeme mouku.
- Vznikne hrouda těsta, kterou neustále vařečkou odtrhujeme ode dna hrnce.
- Jakmile se těsto přestane ke dnu chytat, což trvá nejméně 10 minut, je hotové. Hrnec odstavíme ze sporáku a připravíme si elektrické metly.
- Do vlažného těsta postupně rozklepáváme jedno vejce za druhým a průběžně je šleháním zapracováváme. Vznikne hmota konzistence krému.
- Zapneme troubu a plechy vyložíme papírem na pečení nebo silikonem. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Hmotu dáme do cukrářského sáčku nebo tvořítka s větší hubičkou a nastříkáme 7 cm dlouhé proužky o síle prstu - nejprve dva vedle sebe a na ně do středu ještě jeden. Děláme je dál od sebe, protože se dost zvětší.
- Pečeme na 200 °C asi 25 minut. Krásně nabydou, ale pokud nejsou dopečené, začnou rychle padat.
- Upečené klademe na mřížku a necháme zcela vychladnout. V mezičase si vyrobíme krém.
- V 300 ml mléka rozmícháme pudingový prášek se lžící cukru a uvaříme hustý puding. Aby se nevytvořil škraloup, položíme na celý jeho povrch potravinářskou fólii.
- Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme vychladlý puding a trochu rumu. Vyšleháme do lehkého krému.
- Banánky vodorovně prořízneme. Každý naplníme nejprve pudingovým krémem. Přiklopíme vršek a klademe je vedle sebe na tác.
- Polevu vyrobíme tak, že cukr necháme mírně zkaramelizovat, pak přidáme 2 lžíce horké vody nebo mléka a třeme asi čtvrt hodiny, až je poleva hustá a hladká. Každý banánek jí pak potřeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat