pondělí 9. února 2015

Polská polévka Žurek


Polská polévka Žurek, foto med

Žurek je oblíbená polská polévka z žitného kvasu, chuť má mírně nakyslou a tak tak sytá, že se podává jako hlavní jídlo.

Ingredience pro recept Polská polévka Žurek:

Žitný kvas – výroba ZDE (v necelém tři čtvrtě litru převařené a vychlazené vody důkladně rozmícháme asi tři čtvrtě skleničky žitné mouky, přidáme dva bobkové listy, po pěti zrnkách pepře a nového koření, stroužky česneku rozmačkané. Sklenici zakryjeme plátýnkem a na teplém místě necháme tři až pět dnů při občasném míchání kvasit. Výsledná chuť má být kyselá, v žádném případě hořká. Na počátku výroby zákvas může pěnit, pak se zklidní); 

dále potřebujeme zeleninový vývar (z kořenové zeleniny a cibule), brambory, 50 g uzeného bůčku, hrst sušených hub, klobásy (nejlépe bílé), natvrdo uvařená vejce, sůl, pepř, majoránka, podle chuti smetana, petrželku na dozdobení.

Polská polévka Žurek krok za krokem:

  1. Vyrobíme si žitný kvásek.
  2. Sušené houby namočíme nejlépe přes noc.
  3. Z mrkve, celeru, petržele, cibule a soli, pepře, nového koření si připravíme asi dva litry zeleninového vývaru. Scedíme ho.
  4. Uvaříme vejce natvrdo.
  5. Do vývaru dáme vařit na mírném ohni namočené a pokrájené houby, na kostky nakrájené brambory (3 středně velké) a majoránku.
  6. Když brambory a houby změknou, polévku rozmixujeme na krémovou konzistenci. Přilijeme protřepaný žur (kvas) a promícháme.
  7. Osmažíme na kostičky nakrájený uzený bůček a vložíme ho do polévky. Přidáme na větší kusy nakrájenou klobásu a v mírném varu prohřejeme.
  8. Nakonec dochutíme solí a majoránkou, zjemníme trochou smetany.
  9. Polskou polévku Žurek rozdělíme do polévkových misek, do každé přidáme na čtvrtky nakrájené vařené vejce a dozdobíme petrželkou nebo tence nakrájenou cibulovou natí.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: