středa 18. května 2011

Smažený květák


Smažený květák je jednoduché jídlo, které zvládne i začátečník. Je dobrý jak teplý, kdy ho podáváme nejlépe s vařeným bramborem, tak si studený. Mnozí se ale neradi "párají" s obalováním, tak poradím, jak to učelat rychle a čistě.

Ingredience pro recept Smažený květák:

hlávka čerstvého květáku, sůl, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, olej na smažení. 

Smažený květák krok za krokem:

1. Květák očistíme, odřízneme košťál a rozebereme na větší růžičky. Máme-li karfiol ze zahrádky, ponoříme ho na pár minut do slané vody, abychom odstranili případné housenky.
2. Dáme si vařit osolenou vodu, do které růžičky květáku vhodíme a uvaříme do poloměkka. Anebo je uvaříme v páře.
3. Budeme-li květák podávat s bramborem, je čas je oškrábat a dát vařit do osolené vody s kmínem, případně i s libečkem.
4. Připravíme si tři větší mikrotenové sáčky, které nejsou nikde ani trochu poškozené. To jednoho dáme 2 vrchovaté lžíce mouky, do druhého vejce rozkvedlané s mlékem nebo vodou a sůl a do třetího tři lžíce strouhanky. Nachystáme si i tři gumičky na uzavření sáčků.
5. Z vody vyjmeme květák (drobnější růžičky můžeme ponechat a připravit si z tohoto odvaru chutnou květákovou polévku.
6. Důkladně okapaný květák vložíme do sáčku s moukou, uzavřeme a třeseme s ním, dokud nejsou všechny růžičky obalené.
7. Přendáme je do sáčku s vejcem a postup opakujeme, nakonec stejně naložíme i se strouhankou.
8. Na pánvi nebo ve fritovacím hrnci rozpálíme olej a květák ze všech stran osmažíme dozlatova.
9. Smažený květák podáváme s bramborem a tatarskou omáčkou.


Tip:
Z mouky, která v sáčku zbyla, usmažíme jíšku a zahustíme jí květákovou polévku.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: