čtvrtek 23. února 2012

Buřtguláš



Klasické jednoduché a poměrně levné jídlo, které je oblíbené zejména mezi studenty, zvládne i naprostý začátečník. Základem jsou buřty, špekáčky nebo točeňák a brambory. Chutná skvěle.


Ingredience pro recept Buřtguláš:


3-4 buřty, 500 g brambor, 2 cibule, lžíce sádla nebo oleje, polévková lžíce mleté sladké papriky, sůl, špetku drceného kmínu, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, špetku pepře, hrst majoránky a podle chuti mletou ostrou papriku nebo chilli, případně i česnek.

Buřtguláš krok za krokem:

1. Oloupeme cibule a nakrájíme na hrubší kostičky.

2. Oloupeme buřty a nakrájíme na kostky.

3. Oškrábeme a omyjeme brambory a nakrájíme je na stejnoměrné plátky, případně i na kostičky.

4. V kastrolu rozehřejeme omastek a osmažíme cibuli i s kostky buřtů. Když jsou opečené, stáhneme kastrol z plotýnky a vmícháme mletou papriku. Ihned zalijeme asi půl litrem horké vody.

5. Přidáme nakrájené brambory, osolíme, okořeníme pepřem, bobkovým listem, novým kořením a kmínem a po pokličkou dusíme, dokud brambory nezměknou.

6. Brambory, mají-li dostatek škrobu, guláš celkem uspokojivě zahustí, ale někdo má raději buřtguláš hodně hustý, tak ten může přidat instantní jíšku nebo rozdrobený krajíc chleba bez kůrky.

7. Na závěr do buřtguláše rozemneme mezi dlaněmi majoránku, případně přidáme utřený česnek.

8. Buřtguláš podáváme s chlebem nebo samotný.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: