sobota 11. února 2012

Koblihy s meruňkovou marmeládou


Blíží se tučný čtvrtek, a na ten se jedí koblihy. Tučný čtvrtek označuje vrcholné období masopustu, který končí před popeleční středou, a ta zahajuje velikonoční půst. No neměli to naši předkové jednoduché, ale zato asi žili zdravěji. Půst většina z nás nejspíš vynechá, zato koblihy – ty stojí za hřích! Jednou za rok se to ani na váze nepozná, ale rozhodně bychom je neměli konzumovat často, abychom neměli figuru jako Homer Simpson.

Ingredience pro recept Koblihy:


750 g hladké mouky, 300 ml vlažného mléka, a 60 g kvasnic, 5 žloutků, 75 g cukru, vanilkový cukr, 70 g rozpuštěného másla, špetka soli, kůra ostrouhaná z 1 citronu, 3 lžíce rumu, zavařenina, nejlépe meruňková, olej na smažení.

Koblihy krok za krokem:


1. Ze 150 ml mléka, lžičky cukru a rozdrobených kvasnic rozmícháme kvásek, který necháme vykynout.
2. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, uděláme důlek, do něhož nalijeme kvásek.
3. Ve zbytku mléka rozmícháme žloutky, cukr, vanilkový cukr a rozpuštěné máslo. Vlijeme také do mouky.
4. Dochutíme citrónovou kůrou a rumem a vařečkou vypracujeme tužší těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a dáme vykynout na teplé místo.
5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na plackou asi 50 mm silnou.
6. Tvořítkem nebo skleničkou – okraje vždy namočíme v mouce, aby se nelepily – tvoříme kolečka.
7. Na jedno kolečko dáme lžičkou trochu marmelády, druhým kolečkem přiklopíme, okraje přitlačíme k sobě a pak ještě jednou vykrojíme koblihu, aby byla pěkně kulatá.
8. Hotové koblihy klademe na pomoučený vás a necháme chvilku kynout. Pak je obrátíme a necháme vykynout i na druhé straně.
9. Ve fritéze nebo v hluboké pánvi rozehřejeme olej a koblihy do něj vrchní stranou dolů klademe. Oleje musí být tolik, aby byly koblihy do poloviny ponořené. Nesmíme jich dávat mnoho najednou – neměly by se dotýkat. Do menší fritézy se jich vejde najednou šest. Nejprve smažíme zakryté, pak odklopíme, koblihy obrátíme a odkryté dosmažíme.
10. Smažíme je zvolna, aby se dobře propekly. První, kterou vyjmeme, rozkrojíme, abychom zjistili, zda uvnitř není syrová – pokud je, snížíme žár a ještě je dosmažíme.
11. Hotové klademe na silnou vrstvu ubrousků (papírové utěrky), aby odsály přebytečný tuk. Ještě teplé je pocukrujeme vanilkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: