čtvrtek 4. června 2015

Pečené koblihy

Pečené koblihy z domácí pekárny, foto med

Vylehčené pečené koblihy jsou v podstatě vdolky, které místo abychom je potřeli povidly a ozdobili šlehaným tvarohem, plníme jako koblihy. Jsou lehčí a zdravější než ty smažené v hlubokém oleji.

Ingredience pro recept Pečené koblihy z domácí pekárny:

500 g hladké mouka, 250 ml mléka, kostka kvasnic, špetka cukru, špetka soli, 50 g másla nebo Hery, 2 žloutky.

Pečené koblihy z domácí pekárny krok za krokem:

  1. Do domácí pekárny nalijeme vlažné mléko, přidáme sůl, cukr, žloutky, změklé máslo a nakonec prosátou mouku, do níž rozdrobíme kvasnice.
  2. Zapneme program „TĚSTO“ a necháme vypracovat a vykynout.
  3. Těsto rozdělíme na díly a každý vyválíme placku na sílu asi centimetru.
  4. Tvořítkem nebo skleničkou (okraj namáčíme do mouky, aby se nelepil) vykrájíme kolečka. Přebývající těsto ze všech placek znovu zpracujeme a vyválíme a tam budeme pokračovat, dokud všechno těsto neproměníme v kolečka.
  5. Do středu poloviny koleček dáme trochu dobré marmelády nebo džemu a přiklopíme volným kolečkem a okraje přimáčkneme, aby marmeláda při pečen nevytékala.
  6. Na plech na pečení položíme papír na pečení nebo silikon a klademe na něj koblihy kousek od sebe, aby se neslepily, až vykynou. Necháme je 15 minut kynout.
  7. Pečeme v troubě 20-30 minut při teplotě 170 °C dozlatova.
  8. Poté rozehřejeme kus másla, přidáme trochu rumu a ještě horké koblihy touto směsí pomašlujeme. Poté koblihy pocukrujeme vanilkovým cukrem.
Dobrou chuť!

Žádné komentáře: