Koblihy s meruňkovou marmeládou, foto med |
Blíží se tučný čtvrtek, a na ten se jedí koblihy. Tučný čtvrtek označuje vrcholné období masopustu, který končí před popeleční středou, a ta zahajuje velikonoční půst. No neměli to naši předkové jednoduché, ale zato asi žili zdravěji. Půst většina z nás nejspíš vynechá, zato koblihy – ty stojí za hřích! Jednou za rok se to ani na váze nepozná, ale rozhodně bychom je neměli konzumovat často, abychom neměli figuru jako Homer Simpson.
Ingredience pro recept Koblihy:
750 g hladké mouky, 300 ml vlažného mléka, a 60 g kvasnic, 5 žloutků, 75 g cukru, vanilkový cukr, 70 g rozpuštěného másla, špetka soli, kůra ostrouhaná z 1 citronu, 3 lžíce rumu, zavařenina, nejlépe meruňková, olej na smažení.Koblihy krok za krokem:
- Ze 150 ml mléka, lžičky cukru a rozdrobených kvasnic rozmícháme kvásek, který necháme vykynout.
- Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme špetku soli, uděláme důlek, do něhož nalijeme kvásek.
- Ve zbytku mléka rozmícháme žloutky, cukr, vanilkový cukr a rozpuštěné máslo. Vlijeme také do mouky.
- Dochutíme citrónovou kůrou a rumem a vařečkou vypracujeme tužší těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a dáme vykynout na teplé místo.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na plackou asi 50 mm silnou.
- Tvořítkem nebo skleničkou – okraje vždy namočíme v mouce, aby se nelepily – tvoříme kolečka.
- Na jedno kolečko dáme lžičkou trochu marmelády, druhým kolečkem přiklopíme, okraje přitlačíme k sobě a pak ještě jednou vykrojíme koblihu, aby byla pěkně kulatá.
- Hotové koblihy klademe na pomoučněný vás a necháme chvilku kynout. Pak je obrátíme a necháme vykynout i na druhé straně.
- Ve fritéze nebo v hluboké pánvi rozehřejeme olej a koblihy do něj vrchní stranou dolů klademe. Oleje musí být tolik, aby byly koblihy do poloviny ponořené. Nesmíme jich dávat mnoho najednou – neměly by se dotýkat. Do menší fritézy se jich vejde najednou šest. Nejprve smažíme zakryté, pak odklopíme, koblihy obrátíme a odkryté dosmažíme.
- Smažíme je zvolna, aby se dobře propekly. První, kterou vyjmeme, rozkrojíme, abychom zjistili, zda uvnitř není syrová – pokud je, snížíme žár a ještě je dosmažíme.
- Hotové klademe na silnou vrstvu ubrousků (papírové utěrky), aby odsály přebytečný tuk. Ještě teplé je pocukrujeme vanilkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat