Chlupaté knedlíky mají krajově různá jména, jako například klouzáky, drbance nebo v jižních Čechách bosáky. Na první pohled nevypadají moc lákavě, jsou oslizlé a někdy i namodralé, ale ta chuť! Opravdová lahůdka, ať již s pečeným masem nebo jen s osmaženou cibulkou. A v každém případě s kysaným zelím.
Ingredience na recept chlupaté knedlíky:
500 g syrových brambor, asi 200 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl
Chlupaté knedlíky krok za krokem:
1. Oškrábeme a opláchneme syrové brambory.
2. Nastrouháme je na jemnějším struhadle, a pokud jsou brambory hodně šťavnaté, dáme je okapat na síto.
3. Mají-li tendenci modrat, pokropíme je trochou horkého mléka.
4. Osolíme, přidáme vejce a mouky tolik, aby vzniklo těsto o něco řidší než těsto na houskové knedlíky.
5. Do hrnce dáme vařit vodu, kterou až začne vřít osolíme.
6. Mokrou lžící odkrajujeme velké noky, které vkládáme do vroucí vody, anebo tvoříme mokrýma rukama menší koule a také ihned vkládáme do vroucí vody.
7. Po chvilce je vařečkou odlepíme od dna. Vaříme podle velikosti 8-12 minut, čekáme, až vyplavou.
8. Vylovíme je drátěnou naběračkou nebo sítem, vkládáme do mísy a ihned omastíme, aby se neslepily.
9. Chlupaté knedlíky podáváme s kysaným zelím například k moravským vrabcům, pečené krkovici nebo bůčku, anebo jako samostatný pokrm s osmaženou cibulkou.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat