úterý 7. února 2012

Základní luštěninová polévka


Polévky z luštěnin vyžadují, abychom tuto surovinu předem namočili. Fazole třeba i na dva až tři dny, přičemž vodu vyměňujeme. Jedinou luštěninu, kterou namáčet nemusíme, je čočka, tu lze vařit rovnou. Toužíme-li po fazoli a nechce-li se nám čekat, až dostatečně nabobtná,  můžeme si ji koupit již uvařenou v konzervě.

Ingredience pro recept Základní luštěninová polévka: 

250 g hrachu, fazolí nebo cizrny aj., 1 lžíce omastku a 2 lžíce mouky, cibule, kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, 250 ml mléka, sůl, pepř, bobkový list.

Základní luštěninová polévka krok za krokem: 

1.Luštěniny, jakými jsou fazole či hrách přebereme, dobře opereme a namočíme do čisté studené ne příliš tvrdé vody. Stačí je nechat namočené přes noc, ale pokud je máčíme déle, vyměníme vodu, která později kvasí. Ušetříme čas, práci i energii, neboť čím déle jsou namočené, tím dříve změknou.

2. Pokračujeme-li druhý den, vaříme luštěniny v téže vodě, ve které se máčely. Vaříme je s kořením, zatím nesolíme.

3. Očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu, podle chuti můžeme přidat i jinou. Do polévky ji přidáme teprve tehdy, až luštěniny změknou. V této chvíli také polévku osolíme.

4. Oloupeme a nakrájíme cibuli, osmahneme ji na oleji a přidáme hladkou mouku – vytvoříme tak cibulovou jíšku, kterou přidáme do polévky. Povaříme.

5. Nakonec do polévky přilijeme mléko. Jednak pro chuť, ale i proto, že vhodně doplní bílkoviny z luštěnin. Které tak získají vyšší kvalitu. 

6. Okořeníme majoránkou a utřeným česnekem. Chceme-li hladký krém, polévku rozmixujeme nebo propasírujeme přes síto.

7. Základní luštěninová polévka se může podávat s kostičkami osmaženého chleba nebo housky. 

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: