čtvrtek 5. dubna 2012

Dušená rýže



Každý připravuje rýži trochu jinak. Obyčejnou rýži uvaříme tak, aby nebyla rozvařená, naopak se rozpadala na jednotlivá zrnka. S druhem rýže typu Basmati, jasmínová, indiánská apod. je práce nejméně. Prostě se zalijí 1:2,5 vodou, uvaří a jsou vždycky dobré. Ale skvělá může být i ta nejobyčejnější, víme-li, jak na to.

Ingredience pro recept Dušená rýže:


250 g rýže, menší cibule, 1 lžíce oleje, sůl, pár kapek citrónové šťávy.

Dušená rýže krok za krokem:


1. Rýži nejprve spaříme vřelou vodou, pak ještě pod tekoucí studenou opláchneme.
2. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli, zpěníme ji na omastku a pak na to vložíme rýži. Trochu ji osmažíme a pak teprve ji zalijeme vodou tak, aby byla na prst potopena. Osolíme, zakryjeme a dáme dusit bez míchání do trouby. Dusíme asi 20 minut.
3. Chceme-li mít rýži bílou, pak cibuli nekrájíme a nesmažíme, ale necháme ji vcelku a zapícháme do ní hřebíček a dáme ji dusit do rýže až v troubě.
4. Dušenou rýži podáváme jako příkrm k masu nebo vyrábíme z ní různá rizota, případně ovocné nákypy.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: