neděle 1. dubna 2012

Špagety s mladými kopřivami


Jarní mladé výhony kopřiv mají spoustu vitamínů i důležitých minerálů a enzymů. Regenerují po zimě náš organismus a kromě očistných a léčivých účinků jsou vhodnou kuchyňskou ingrediencí. Můžeme je dávat do všech jídel, kde používáme špenát.


Ingredience pro recept Špagety s mladými kopřivami:

500 g mladých výhonků a lístků kopřiv, balíček špaget, 1 cibule, olej nebo máslo, sůl, pepř, 100 ml smetany, kdo chce, může dát i kousky kuřecího, vepřového nebo uzeného masa, které ale není nezbytné.

Špagety s mladými kopřivami krok za krokem:

1. Kopřivy opláchneme pod tekoucí vodou, pak je spaříme horkou vodou nebo je krátce povaříme. Scedíme a drobně posekáme ostrým nožem.

2. Do dostatečného množství vroucí a osolené vody dáme vařit špagety.

3. Oloupeme a nakrájíme cibuli a osmahneme ji. Pokud použijeme maso, nakrájíme ho na kostky, přidáme k cibuli, osolíme, opepříme a necháme zatáhnout.

4. Přidáme nadrobno nakrájené kopřivy, je-li třeba, trochu podlijeme a dusíme vše doměkka. Nakonec vmícháme smetanu.

5. Uvařené špagety scedíme a smícháme na velké pánvi s připravenými kopřivami a masem.

6. Špagety s mladými kopřivami můžeme podávat posypané strouhaným sýrem, ale není to nezbytné.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: