neděle 11. září 2016

Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách

Zapečené krůtí plátky v mangoldu a bramborách, foto med

Mangold je chuťově jemnější než špenát a podobně se i využívá. podle odrůdy, kterou si vybereme, může být pokrm barevně velmi zajímavý - některé řapíky mangoldu mají jasně karmínové stonky i žilnatinu.

sobota 5. března 2016

Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou

Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou, foto med

Korpus i náplň na čokoládový dort s pařížskou šlehačkou si připravíme den před podáváním, nejlépe večer. Doma připravená pařížská šlehačka by se měla chladit v ledničce alespoň 6 hodin.

neděle 28. února 2016

Sýrová štola s hroznovým vínem

Sýrová štola s hroznovým vínem, foto med


Sýrovou štolu si můžeme připravit jako výborný předkrm k slavnostnímu menu. Připravuje se nejlépe den předem a po ztuhnutí jde velmi dobře krájet.

úterý 23. února 2016

Pikantní fazole s uzeným

Pikantní fazole s uzeným, foto med

Fazolí existuje asi 50 druhů. NA přípravu tohoto receptu se hodí jak strakaté, tak červené nebo velké hnědé fazole. Předem je namáčíme ve studené vodě alespoň přes noc. Vaříme je v neosolené vodě, osolíme až ke konci vaření.

středa 17. února 2016

Kuřecí žaludky na žampionech

Kuřecí žaludky na žampionech, foto med

Chutné a pikantní jídlo si můžeme připravit z poměrně levných kuřecích žaludků. Místo žampionů můžeme použít i jiné houby, ať čerstvé, mražené nebo sušené, které si předem namočíme.

středa 10. února 2016

Vaječná tlačenka


Vaječná tlačenka, aspik, huspenina, foto med

Vynikající vaječnou tlačenku si můžeme připravit i bez Moravanky a podobné nakládané zeleniny.  Uvaříme si čerstvou zeleninu v okyselené vodě.

sobota 19. prosince 2015

Domácí škvarkové housky

Domácí škvarkové housky, foto med 

Domácí škvarkové housky z kynutého těsta zcela nahradí hlavní jídlo, stačí jen přidat trochu čerstvé zeleniny.

pátek 11. prosince 2015

Kapr grilovaný v troubě


  Kapr grilovaný v troubě, foto med

Kdo má v troubě zabudovaný gril, anebo jiný gril v domácnosti, může si připravit lahůdkového kapry.

pátek 4. prosince 2015

Pečené krůtí stehno se zeleninou

Pečené krůtí stehno se zeleninou, foto med

Krůtí stehno s kostí a kůží nejlépe upečeme celé v troubě a až poté vykostíme a naporcujeme. V polovině pečení přidáme kořenovou zeleninu a řádně okořeníme. Jídlo je lehké a zdravé, a hlavně dobré.

čtvrtek 26. listopadu 2015

Hrnkový makovec

Hrnkový makovec, foto med

Makovec je moučník, který připravíme poměrně rychle. Ingredience odměřované na hrnky práci zjednoduší. Můžeme přidat i rozinky a oříšky. 

čtvrtek 19. listopadu 2015

Kachna pečená s jablky

Kachna pečená s jablky, foto med

Kachna pečená s jablky a k ní dušené zelí a knedlík buď houskový nebo bramborový, anebo oba - luxusní sváteční oběd!

čtvrtek 12. listopadu 2015

Domácí křupavé rohlíky

Domácí křupavé rohlíky, foto med

Domácí rohlíky jsou z kynutého těsta. Všechny použité suroviny by měly mít přibližně pokojovou teplotu. Jestliže rohlíky připravujeme k přímé spotřebě, můžeme tuk výrazně snížit.

pondělí 8. června 2015

Sýrová omáčka na těstoviny

Sýrová omáčka na těstoviny, foto med

Sýrová omáčka patří k těm nejjednodušším receptům a mezi rychle připravená jídla. Podáváme ji zpravidla s těstovinami.

čtvrtek 4. června 2015

Pečené koblihy

Pečené koblihy z domácí pekárny, foto med

Vylehčené pečené koblihy jsou v podstatě vdolky, které místo abychom je potřeli povidly a ozdobili šlehaným tvarohem, plníme jako koblihy. Jsou lehčí a zdravější než ty smažené v hlubokém oleji.

sobota 30. května 2015

Vegetariánské sushi s avokádem


Vegetariánské sushi s avokádem, foto med


Tradiční japonský pokrm Sushi vznikl jako nasolené rybí maso vložené do rýže, která se nechala vykvasit, čímž se maso konzervovalo. Později se doba kvašení zkrátila na přidáních rýžového octa. Evropské sushi se liší především používanými ingrediencemi. Kromě různých druhů masa (rybí, ale i tepelně upravené drůbeží maso) se používají přísady vegetariánské, například okurka, avokádo nebo jiná zelenina. Všechny ingredience dostaneme ve specializované prodejně nebo v internetových prodejnách.