![]() |
Perkelt z hovězího masa, foto med |
Na rozdíl od guláše Perkelt připravujeme pouze z masa s červenou hustou šťávou. Nedáváme do něj kmín, ani mouku na zahuštění. Nanejvýš ho zahustíme chlebovou střídkou. V omáčce ho vaříme.
![]() |
Perkelt z hovězího masa, foto med |
Na rozdíl od guláše Perkelt připravujeme pouze z masa s červenou hustou šťávou. Nedáváme do něj kmín, ani mouku na zahuštění. Nanejvýš ho zahustíme chlebovou střídkou. V omáčce ho vaříme.
![]() |
Červená čočka na kyselo, foto med |
Loupaná červená čočka má oproti běžné hnědé několik výhod: nemusíme ji předem namáčet, nenadýmá a vaří se jen asi 15 minut. Je vhodná i pro děti a na různé diety.
![]() |
Třená bábovka s tvarohem, foto med |
Třenou bábovku odlehčíme ochuceným tvarohem. Bude tak zdravější, nadýchaná a příjemně vláčná.
![]() |
Zapečený lilek s mletým masem |
K lahodným pokrmům patří zapečený lilek neboli baklažán s mletým masem. Když do mletého zamícháme rýži, nepotřebujeme ani přílohu, nanejvýš zeleninový salát.
![]() |
Květákový nákyp, foto med |
Vynikající zeleninový pokrm si připravíme z květáku, který zapečeme s dalšími přísadami. Toto bezmasé jídlo je vhodné nejen pro vegetariány.
![]() |
Vepřové maso dušené v kapustě, foto med |
Na trhu se objevuje hlávková kapusta, kterou využijeme v kuchyni na mnoho způsobů. Skvělá je v dušeném vepřovém mase. Navíc kapusta obsahuje spoustu vitamínů a ochranných látek.
![]() |
Zeleninové Ikea kuličky, foto med |
Pro vegetariány, a nejen pro ně, jsou zajímavým jídlem zeleninové kuličky s nějakou omáčkou nebo dresinkem. Jejich příprava je náročněji než u masových kuliček, ale zvládne se. Pro zjednodušení použijeme cizrnu, hrášek a kukuřici konzervovanou.
![]() |
Špendlíková marmeláda, foto med |
Špendlíky – plody Myrobalánu třešňového – jsou výborné čerstvé i tepelně zpracované. Můžeme je používat podobně jako švestky, a to jako náplně buchet, koláčů, bublanin i tvarohových knedlíků. Skvělá z nich je marmeláda, kterou si snadno připravíme.
![]() |
Krupoto zeleninové, foto med |
Krupoto je název odvozený od rizota, kde namísto rýže používáme kroupy. Toto syté zeleninové jídlo je vhodné nejen pro vegetariány.
![]() |
Kuřecí prsa s ananasem |
Z kuřecích prsních řízků si můžeme připravit velmi chutné a šťavnaté jídlo. Ananas poněkud fádnímu kuřecímu masu dodá zajímavou příchuť.
![]() |
Čočková polévka se zeleninou, foto med |
Bezmasou čočková polévku se zeleninou ocení nejen vegetariáni. Je sytá a velmi chutná.
![]() |
Bavorské vdolečky pečené, foto med |
Bavorské vdolečky pečené v troubě jsou jemné, vláčné a strašně dobré. Můžeme je podávat i jako hlavní sladké jídlo po polévce, nebo k večeři, a k nim uvařit třeba bílou kávu nebo kakao.
![]() |
Ačokča zapečená s mletým masem a bramborem, foto med |
Ačokča je zelenina, jejíž chuť se pohybuje někde mezi okurkou a paprikou. Proto se také nazývá paprikookurka. Pěstuje se poměrně snadno a bohatě plodí. Protože je u nás ještě málo známá, lidé často nevědí, jak si ji připravit. Důležitá je doba sklizně. Mladé plody Ačokči s bílými semeny lze jíst syrové v salátech nebo jako přílohu. Starší s černými semeny využijeme k přípravě leča nebo zapečené se sýrem nebo mletým masem. Černá semena předem odstraníme.
![]() |
Divočák na hříbkách s bílou a černou rýží, foto med |
Maso z divočáka je skvělé a zdravé. Když ho připravíme na hříbkách, povýšíme ho o další level. Lze podávat i jako slavnostní pokrm.
![]() |
Dušený candát s hruškami na víně,. foto med |
Mezi zajímavě připravené ryby patří candát dušený na víně a doplněný hruškami. Jeho příprava není složitá a výsledek mile překvapí.