středa 30. března 2022

Perkelt z hovězího masa

 

Perkelt z hovězího masa, foto med

Na rozdíl od guláše Perkelt připravujeme pouze z masa s červenou hustou šťávou. Nedáváme do něj kmín, ani mouku na zahuštění. Nanejvýš ho zahustíme chlebovou střídkou. V omáčce ho vaříme.

pondělí 28. března 2022

Červená čočka na kyselo

 

Červená čočka na kyselo, foto med

Loupaná červená čočka má oproti běžné hnědé několik výhod: nemusíme ji předem namáčet, nenadýmá a vaří se jen asi 15 minut. Je vhodná i pro děti a na různé diety.

sobota 26. března 2022

Třená bábovka s tvarohem

 

Třená bábovka s tvarohem, foto med

Třenou bábovku odlehčíme ochuceným tvarohem. Bude tak zdravější, nadýchaná a příjemně vláčná.

pondělí 11. října 2021

Zapečený lilek s mletým masem

 

Zapečený lilek s mletým masem

K lahodným pokrmům patří zapečený lilek neboli baklažán s mletým masem. Když do mletého zamícháme rýži, nepotřebujeme ani přílohu, nanejvýš zeleninový salát. 

sobota 9. října 2021

Květákový nákyp

 

Květákový nákyp, foto med

Vynikající zeleninový pokrm si připravíme z květáku, který zapečeme s dalšími přísadami. Toto bezmasé jídlo je vhodné nejen pro vegetariány.

čtvrtek 7. října 2021

Vepřové maso dušené v kapustě

 

Vepřové maso dušené v kapustě, foto med

Na trhu se objevuje hlávková kapusta, kterou využijeme v kuchyni na mnoho způsobů. Skvělá je v dušeném vepřovém mase. Navíc kapusta obsahuje spoustu vitamínů a ochranných látek.

úterý 5. října 2021

Zeleninové Ikea kuličky

 

Zeleninové Ikea kuličky, foto med

Pro vegetariány, a nejen pro ně, jsou zajímavým jídlem zeleninové kuličky s nějakou omáčkou nebo dresinkem. Jejich příprava je náročněji než u masových kuliček, ale zvládne se. Pro zjednodušení použijeme cizrnu, hrášek a kukuřici konzervovanou.

neděle 3. října 2021

Špendlíková marmeláda

 

Špendlíková marmeláda, foto med

Špendlíky – plody Myrobalánu třešňového – jsou výborné čerstvé i tepelně zpracované. Můžeme je používat podobně jako švestky, a to jako náplně buchet, koláčů, bublanin i tvarohových knedlíků. Skvělá z nich je marmeláda, kterou si snadno připravíme.

pátek 1. října 2021

Krupoto zeleninové

 

Krupoto zeleninové, foto med

Krupoto je název odvozený od rizota, kde namísto rýže používáme kroupy. Toto syté zeleninové jídlo je vhodné nejen pro vegetariány.

středa 29. září 2021

Kuřecí maso s ananasem

 

Kuřecí prsa s ananasem

Z kuřecích prsních řízků si můžeme připravit velmi chutné a šťavnaté jídlo. Ananas poněkud fádnímu kuřecímu masu dodá zajímavou příchuť. 

pondělí 27. září 2021

Čočková polévka se zeleninou

 

 Čočková polévka se zeleninou, foto med

Bezmasou čočková polévku se zeleninou ocení nejen vegetariáni. Je sytá a velmi chutná.

sobota 25. září 2021

Bavorské vdolečky pečené

 

Bavorské vdolečky pečené, foto med

Bavorské vdolečky pečené v troubě jsou jemné, vláčné a strašně dobré. Můžeme je podávat i jako hlavní sladké jídlo po polévce, nebo k večeři, a k nim uvařit třeba bílou kávu nebo kakao.

čtvrtek 23. září 2021

Ačokča zapečená s mletým masem

 

Ačokča zapečená s mletým masem a bramborem, foto med

Ačokča je zelenina, jejíž chuť se pohybuje někde mezi okurkou a paprikou. Proto se také nazývá paprikookurka. Pěstuje se poměrně snadno a bohatě plodí. Protože je u nás ještě málo známá, lidé často nevědí, jak si ji připravit. Důležitá je doba sklizně. Mladé plody Ačokči s bílými semeny lze jíst syrové v salátech nebo jako přílohu. Starší s černými semeny využijeme k přípravě leča nebo zapečené se sýrem nebo mletým masem. Černá semena předem odstraníme.

pondělí 5. července 2021

Divočák na hříbkách

 

Divočák na hříbkách s bílou a černou rýží, foto med

Maso z divočáka je skvělé a zdravé. Když ho připravíme na hříbkách, povýšíme ho o další level. Lze podávat i jako slavnostní pokrm.

pátek 2. července 2021

Dušený candát s hruškami na víně

 

Dušený candát s hruškami na víně,. foto med

Mezi zajímavě připravené ryby patří candát dušený na víně a doplněný hruškami. Jeho příprava není složitá a výsledek mile překvapí.