sobota 23. dubna 2011

Čína z kuřecích jater


Kdo má rád chuť čínskou kuchyni, může si připravit toto rychlé jídlo, které jí svou chutí připomíná. V postatě do ní používám zeleninu, kterou mám zrovna k dispozici. Bambusové výhonky nahrazuji tenkými proužky celeru, někdy dávám mrkev, jindy fazolové lusky. Neměl by chybět pórek. Lze dodat i žampiony nebo jidášovo ucho či hlívu ústřičnou.

Ingredience pro recept Čína z kuřecích jater:

250 g kuřecích jater, malá cibule, stroužek česneku, kousek celeru, mrkve, cukety, pórku či další zeleniny vlastního výběru, např. paprika. Dále pak škrobovou moučku - Solamyl nebo Naruramyl, sójovou omáčku, asi 1 dcl vývaru, vína nebo vody, olej, špetka cukru, mleté chilli, mletý zázvor. Jako příloha rýže, nejlépe Basmati.

Čína z kuřecích jater krok za krokem:

1.Než začneme se samotným vařením, připravíme si předem všechny ingredience - zeleninu očistitíme a nakrájíme na nudličky, játra opláchneme, osušíme na nakrájíme na menší kousky.
2. Na misku nasypeme Solamyl a jednotlivé kousky jater v něm obalujeme.
3. Vložíme je do pánve s rozpáleným olejem a usmažíme.
4. Smažená játra nasypeme na cedník, abychom olej mohl odkapat.
5. Do rozpáleného oleje na pávni teď usmažíme cibulku nakrájenou na kostičky s posekaným česnekem a špetkou sušeného zázvoru.
6. Uvaříme rýži - na šálek rýže asi 2 šálky vody a špetku soli.
7. Přidáme nakrájenou zeleninu podle tvrdosti: nejprve celer, nakonec cuketu. Rychle ji osmahneme tak, aby zůstala křupavá.
8. Vložíme okapaná osmažená játra, trochu osolíme a okořeníme podle chuti.
9. Nakonec si  vyrobíme zálivku z  vývaru, vína, 2-3 lžic sójové omáčky, v němž rozmícháme asi půl lžičky Solamylu a špetky cukru. Tu vlijeme do horkého pokrmu, zamícháme a krátce povaříme.
10. Rýži rozdělíme do misek a na ni naklademe maso-zeleninovou směs. 
11 Čínu z kuřecích jater jíme hůlkami, ale lze i vidličkou.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: