pátek 1. dubna 2011

Kotleta na žampionech s rýží Basmati


Rýže Basmati je bezesporu nejchutnější rýží ze všech pěstovaných druhů. Navíc je zdravější a má výrazně nižšší glykemický index - je tedy vhodná pro redukční diety i pro diabetiky. Rýže Basmati se nelepí, zrna jsou dlouhá a úzká, a neobsahuje lepek. Nádherně voní - v hindštině basmati znamená doslova královna vůní. Vůně, ale i chuť tak trochuz připomínají oříšky.

Ingredience pro recept Kotleta na žampionech s rýží Basmati:

Menší šálek rýže Basmati, sůl, olej, 2 vepřové kotlety,  4 velké žampiony, cibule, steakové pepře, mletý kmín, hladkou mouku na obalení masa.

Kotleta na žampionech s rýží Basmati krok za krokem:


1. Očistíme žampiony, oloupeme cibuli.
2. Naklepeme kotlety, osolíme a opepříme je.
3. Osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přídáme v mouce obalené kotlety a osmažíme je po obou stranách.
4. Dáme vařit rýži - na 1 šálek rýže nalijeme 2 šálky studené vody, osolíme a zvolna uvaříme do měkka,
5. K masu přidáme pokrájené žampiony, osolíme a okmínujeme.
6. Zalijeme vroucí vodou nebo vývarem a dusíme pod pokličkou do změknutí masa.
7. Mouka na mase omáčku trochu zahustí, ale je možné i přidat trochu jíšky, není však nutná.
8. Kotleta na žampionech s rýží Basmati naložíme na nahřáté talíře a podáváme. Vhodným doplňkem je například čekankový salát.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: