středa 7. září 2011

Kynuté houskové knedlíky



Postupně si ukážeme, jak uvařit různé druhy knedlíků a noků. Začneme českou klasikou.

Ingredience pro recept Kynuté houskové knedlíky:

 300 g hrubé mouky, 3 rohlíky nebo housky (nejlépe den staré), 1 vejce, 10 g kvasnic, sůl, mléko nebo voda za zadělání.

Kynuté houskové knedlíky krok za krokem:

1.V míse smícháme mouku, vejce, sůl, rozdrobené droždí a vodu (nebo mléka, případně i sodovku) . Rukama nebo v domácí pekárně vypracujeme těsto.
2. Do hotového těsta zapracujeme na kostičky nakrájené pečivo. Těsto v míse poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
3. Po necelé hodině dáme vařit vodu, těsně před varem do ní vhodíme hrst soli.
4. Na prkénku mokrýma rukama vytvarujeme podlouhlé válečky, které nrecháme chvíli odpočinout a pak vložíme do vroucí vody.
5. V závislosti na velikosti vaříme 20-25 minut.
6. Uvařené knedlíky vyjmeme a ihned je kráječem nebo nití nakrájíme na plátky.
7. Nití krájíme tak, že odtrhneme asi 50 cm silné bílé nitě, každý konec držíme v jedné ruce. Střed nitě podvlékneme pod knedlík ležící na prkénku, zrakem odměříme tloušťku plátku, nitě na vrcholu zkřížíme a táhneme za konce nití, až plátek odřízneme (viz foto).

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: