sobota 10. září 2011

Sečuánské hovězí


Originální sečuánskou - správně s´-čchuanskou – kuchyni nalezneme v západní části Číny. Na první ochutnání zjistíme, že pokrmy této kuchyně jsou až extrémně pálivé. Ale i přes to má tato kuchyně velké množství příznivců, kteří na ni nedají dopustit. K nejznámějším bečuánským pokrmům patří například kung-pao s burskými oříšky. V následujícím receptu můžeme bez obav hovězí zaměnit za libové vepřové nebo kuřecí maso.

Ingredience pro recept Sečuánské hovězí:

400 g mladého hovězího zadního (svíčková je lepší, ale drahá), 1 vejce, 1 lžička Naturamylu nebo Solamylu, olej (nejlépe červený čínský), lžíce vinného octa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 50 g proužků barevných paprik (nebo jen z jednoho lusku), 50 g bambusových výhonků a 50 g mrkve nebo 100 g hlávkového zelí, 50 g máčených černých hub (jidášovo ucho), zázvor (plátek čerstvého na drobné nudličky nebo ½ lžičky sušeného), 2 lžíce dezertního vína, sójová omáčka, lžička cukru, chilli nebo koření na sečuánskou pánev.

Sečuánské hovězí krok za krokem:

1.Maso nakrájíme na nudličky, smícháme s vejcem, máčeným škrobem, lžící sójové omáčky, lžící oleje a necháme odležet.
2. Namočíme do vody sušené černé houby.
3. Všechnu zeleninu omyjeme, oloupeme, očistíme, vykrájíme jádřince…
4. Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky – česnek a zázvor na hodně malé.
5. Rozpálíme olej (nejlépe v pánvi WOK, ale lze i na obyčejné) a zprudka orestujeme naložené maso. Mícháme, aby se nudličky neslepily.
6. Přidáme zelí nebo bambusové výhonky s mrkví, cibuli, papriku, černé houby a stále promícháváme.
7. Po chvíli zmírníme žár, přidáme česnek, zázvor a chilli, kterým nešetříme.
8. Ochutíme octem, cukrem, sójovou omáčkou, wei-su (nahradit lze glutasolem) a zahustíme máčeným škrobem.
9. Nakonec můžeme přiostřit ostrým červeným olejem (nebo thajskou omáčkou).
10. Sečuánské hovězí podáváme s rýží, nejlépe basmati.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: