úterý 6. září 2011

Tvarožník - tvarohový koláč



Ingredience pro recept Tvarožník - tvarohový koláč:

1. Těsto: 100 g Hery (nebo jiného margarinu), 1 žloutek, 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1/3 prášku do pečiva, ¼ hrnku moučkového cukru, vrchovatá lžíce kakaa.
2. Tvarohová náplň: 2 tvarohy (500 g), 2 vejce, šťáva z půlky citronu, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 pudingový prášek s vanilkovou příchutí, lžíce másla nebo oleje a podle potřeby mléko na ředění tvarohu.
3. Horní vrstva: sníh z 1 bílku, lžíce cukru.



Tvarožník - tvarohový koláč krok za krokem:

1. Z výše uvedených ingrediencí č.1 vypracujeme těsto. Nejsnáze to jde v domácí pekárně, anebo ho hněteme rukama, dokud se všechny přísady nespojí.
2. Vymažeme dortovou formu nebo malý pekáček. Dáme rozehřát troubu na 170 °C.
3. Těsto rukou namačkáme na dno formy a mírně zvedneme okraje.
4. Z výše uvedených ingrediencí č. 2 vyšleháme nebo umixujeme tvarohovou náplň. Kdo chce, může přidat trochu rumu.
5. Náplň nalijeme do těstem vyložené formy. Vložíme do trouby a pečeme 40 minut na 170 °C.
6. Ušleháme sníh a do pevného vmícháme lžíci cukru.
7. Opatrně vytáhneme tvarožník z trouby, na jeho povrch rozetřeme sníh a vrátíme zpět do trouby.
8. Pečeme ještě 20 minut. Poté vypneme troubu, otevřeme ji a tvarožník v ní necháme 15 minut chladnout.
9. Tvarožník - tvarohový koláč poté vytáhneme a necháme zcela vychladnout, případně uložíme do lednice. Rozkrájíme na díly a podáváme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: