pondělí 26. září 2011

Pečená kachna s knedlíky a se zelím


Chuť a kvalita pečené kachny závisí na teplotě v troubě a době pečení. Čím nižší teplota, tím se peče déle a tím je chutnější. Kachna pečená 8-10 hodin na asi 100 °C má maso tak křehké, až se rozpadá a kůrčičku křupavou. Většinou ale nezačneme včas a jídlo potřebujeme mít dříve. I tak se snažíme péct za nižší teploty a delší dobu.


Ingredience pro recept Pečená kachna s knedlíky a se zelím:

1 středně velká kachna, sůl, kmín, cibule, sáček kysaného zelí, sklenička vína, cukr, hrubá mouka, 2 rohlíky, kvasnice, vejce.

Pečená kachna s knedlíky a se zelím krok za krokem

1.Kachnu očistíme, odstraníme případné zbytky peří, opláchneme ji vodou a osušíme. Osolíme ji uvnitř i na povrchu a na povrchu i pokmínujeme. Dovnitř můžeme vložit menší navinulé jablko.

2. Připravenou kachnu vložíme do pekáče hřbetem nahoru, podlijeme trochou vody a pečeme. Délka a teplota záleží na tom, kolik máme času.

3. Během pečení kachnu přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou. Velmi tučné části můžeme propichovat, aby sádlo vyteklo. Průběžně sbíráme ze šťávy sádlo, aby se zbytečně nepřepalovalo. Použijeme ho z části na omaštění knedlíků, a pokud zbude, můžeme ho mazat na chleba.

4. V polovině pečení kachnu obrátíme prsy nahoru. Ke konci pečení přestaneme s přeléváním i propichováním, abychom získali křupavou kůrčičku.

5. Asi hodinu a půl před koncem pečení zaděláme knedlíky. Recept na ně najdeme zde.

6. Asi hodinu před dopečením také připravíme zelí. Na omastku lehce osmahneme drobně nakrájenou cibuli. Otevřeme sáček zelí a slijeme z něj vodu. Zelí vysypeme na cibulku.

7. Osolíme, pokmínujeme a podlijeme vínem (nebo vodou). Dusíme pod pokličkou. Ke konci dušení mírně přisladíme.

8. Upečenou kachnu vyjmeme z pekáčku, šťávu slijeme, přidáme k ní sbírané sádlo a udržujeme horké. Kachnu naporcujeme a horké podáváme s knedlíky a se zelím.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: