čtvrtek 8. září 2011

Melounový salát se slaným sýrem


Melounový salát nemusíme připravovat pouze v sladké podobě. Ten náš má ostrou a slanosladkou chuť, která mnohé učaruje. Důležité ale je, že ho musíme připravovat těsně před podáváním. Meloun by později pustil velké množství vody, což by pokazilo chuť salátu.

Ingredience pro recept Melounový salát se slaným sýrem:

Půlka menšího vodního (červeného) melounu, 100 g oliv (černé jsou lepší), 150-200 g balkánského sýra nebo fety, cibule nejlépe sladká bílá nebo červená karmínová (ale v nouzi i obyčejná), hrst nadrobno nasekané čerstvé bazalky nebo máty nebo kudrnky (každá z těchto bylin dodá trochu jinou chuť), čerstvý drcený pepř, nejlépe zelený nebo barevný, lžíce olivového oleje.

Melounový salát se slaným sýrem krok za krokem:

1. Oloupeme cibuli, rozpůlíme a nakrájíme na co nejtenčí plátky.
2. Sýr nakrájíme na asi centimetrové kostičky.
3. Olivy pokrájíme na menší kousky.
4. Čerstvé koření posekáme nadrobno.
5. Vypeckujeme meloun (nebo koupíme bez pecek) a nakrájíme ho na asi dvoucentimetrové kostky.
6. Vše opatrně promícháme v míse, přidáme olej a pepř.
7. Melounový salát se slaným sýrem ihned podáváme. Jako příloha je vhodné bílé nebo celozrnné pečivo.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: