středa 28. září 2011

Kynutý koláč s borůvkami


Ingredience pro recept Kynutý koláč s borůvkami:

1 kg hladké mouky, 40 g droždí, lžička cukru do kvásku, 4 lžíce rozehřáté Hery nebo sádla, 4 lžíce cukru, ½ až ¾ l mléka, 1 vejce, sůl, borůvky nebo jiné ovoce (čerstvé, mražené nebo kompotované), zakysaná smetana.

Kynutý koláč s borůvkami krok za krokem:

1. Připravíme si mísu na zadělání nebo domácí pekárnu. Mouka, mléko i vejce musí být vlažné.
2. Z mléka, lžičky cukru, lžíce mouky a rozdrobených kvasnic uděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
3. Mouku prosejeme, abychom ji nakypřili. Dáme rozpustit omastek, do mouky ho ale lijeme vlažný. (můžeme ho zchladit trochou studeného mléka).
4. Do mouky v míse nalijeme omastek, vejce a vykynutý kvásek. Přidáme cukr a sůl a vařečkou vypracujeme těsto, až se dělají puchýře.
5. Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout 1 až 1,5 hodiny.
6. Množství těsta by mělo vystačit na dva plechy. Ty si vymastíme nebo navoskujeme včelím voskem.
7. Těsto rozdělíme na dvě části, každou rozválíme přímo na plechu tak, aby byl celá plech pokryt. Okraje trochu zvedneme.
8. Povrch potřeme zakysanou smetanou a hustě a vysoko poklademe borůvkami. Pokud použijeme kompotované, předem scedíme šťávu.
9. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi půl hodiny až 40 minut. Troubu během prví čtvrt hodiny neotevíráme, aby se koláč nesrazil.
10. Kynutý koláč s borůvkami nakrájíme na řezy, a pokud je málo sladký, pocukrujeme ho moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: