Valentýnský dort s jahodovou šlehačkou, foto med |
K svátku zamilovaných anebo k jiné příležitosti, můžeme svému miláčkovi vyrobit lahodný zákusek. Upečeme ho v dortové formě, anebo v jiné, která se nám líbí. Tento dort je tak jednoduchý, že ho zvládne i úplný začátečník.
Ingredience pro recept Valentýnský dort s jahodovou šlehačkou:
Piškotový korpus: 4 vejce, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce vařící vody, 140 g hladké mouky, vanilkový cukr, 1/3 prášku do pečiva, tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy
Jahodová šlehačka: 1 balení plátkové želatiny, 5 lžic studené vody, 400 g jahod (čerstvých, zmrazených nebo kompotovaných), 100 g cukru, 500 ml (2 balení) šlehačky.
Zdobení: balení červené želatiny
Valentýnský dort s jahodovou šlehačkou krok za krokem:
Nejprve upečeme korpus:
- Vejce rozdělíme do svou misek na žloutky a bílky. Pozor: do bílků se nesmí dostat ani kousek žloutku, jinak se z nich sníh nenašlehá.
- Žloutky utřeme s cukrem a 2 lžícemi vařící vodu tak dlouho, až vznikne lehká, hustá pěna.
- Z bílků ušleháme sníh, a když už je pevný, přisypeme vanilkový cukr a ušleháme hustý.
- Mouku prosejeme, aby těsto bylo kypřejší, smícháme ji s práškem do pečiva a střídavě se sněhem zpracováváme do žloutků tak, že vařečku jen lehce obracíme, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Formu (nejlépe o průměru 23 cm) uvnitř vymažeme olejem tak, aby tam nebyla suchá místa a poté ji vysypeme hrubou moukou.
- Vlijeme do ní těsto a rozhrneme jej tak, aby na obvodu bylo ve vyšší vrstvě (při pečení střed korpusu více nabude).
- Vložíme do středně vyhřáté trouby asi na 170 °C a pečeme asi 20-30 minut. Že je korpus správně upečený poznáme zkouškou špejlí, kterou zapíchneme do středu korpusu, otočíme a vytáhneme. Špejle musí zůstat suchá a čistá, pokud se těsto na špejli lepí, není ještě dopečený.
- Upečený korpus vyjmeme z formy a necháme ho zcela vychladnout.
Příprava krému a ozdoby:
Jahodová šlehačka, foto med |
- Začneme želatinou na ozdoby, ta musí zcela ztuhnout. Červenou želatinu na dorty připravíme přesně podle návodu na sáčku.
- Tekutou želatinu pak nalijeme na pekáč, který pro snazší manipulaci vyložíme alobalem (ale není to nutné). Dáme ztuhnout do chladna.
- Na krém si připravíme plátkovou želatinu, kterou nejprve necháme 10 minut bobtnat v 5 lžících studené vody a pak za stálého mícháni zahříváme až do rozpuštěni želatiny.
- Jahody s cukrem rozmixujeme na pyré. Kompotované musíme nechat důkladně okapat. Zmrazené mixujeme zmrzlé.
- Dvě šlehačky ušleháme dotuha.
- Smícháme šlehačku s jahodovým pyré a přimícháme horkou želatinu, pyré zchladíme a jakmile hmota začne želírovat, načneme nanášet do korpusu.
- Korpus 2x prořízneme – vzniknou nám tři stejné placky. Horní část položíme na servírovací talíř a namažeme na ni třetinu jahodové šlehačky, přiklopíme středovou částí, pomažeme ji druhou třetinu jahodové šlehačky, přiklopíme poslední díl (dnem nahoru) a poslední třetinu jahodové šlehačky pomažeme nejprve boky dortu a pak vršek.
- Mezitím ztuhla červená želatina a my z ní formičkami ve tvaru srdce vykrájíme srdíčka, která pomocí širokého nože opatrně klademe na vršek dortu tak, jak je to na fotografii nebo podle vlastní fantazie.
Dobrou chuť!
1 komentář:
Já jsem letos k Valentýnu přítelovi také upekla dort :-) . Stejně mu kupuju čokoládu, nebo bonboniéru a dort mi přišel mnohem lepší. Takový osobnější :-) . On z něj měl taky velkou radost. Zrovna se to hodilo, že jsem mu vymyslela takové překvapení, protože i on mě překvapil. Zaplatil si rozvoz květin Praha a nechal k nim dát pěkný vzkaz, takže jsem měla takové dva dárky :-) .
Okomentovat