Nádivku připravujeme z různých surovin, jednou z nich jsou i brambory. Bramborovou nádivku podáváme i jako samostatné jídlo.
úterý 29. listopadu 2011
pondělí 28. listopadu 2011
sobota 26. listopadu 2011
Povidlové šátečky
Povidlové šátečky, foto med |
Povidlové šátečky upečeme z kynutého těsta jen s malým množstvím omastku. Dávka je uvedena z 1 kg mouky, ale je možné dělat menší množství, pak si poměr přísad přizpůsobíme. Těsto nejlépe vypracuje pekárna, nebo ten, kdo má alespoň trochu svaly.
středa 23. listopadu 2011
Bramborový knedlík
Bramborový knedlík z brambor vařených ve slupce, má daleko lepší chuť než ten vyrobený z prášku, přitom nedá o nic víc práce.
neděle 20. listopadu 2011
Smetanová polévka z fazolových lusků
Tuto polévku můžeme podávat jako samostatné jídlo a jako přílohu k ní třeba napéct bramborové placky. Opravdu je sytá, ale také dobrá a zdravá.
čtvrtek 17. listopadu 2011
Domácí nudle
Těsto na nudle můžeme vyrobit se samých vajec, nebo je částečně nahradit vodou. Popravdě na chuti to zas tak moc poznat není a žlutá barva je odvislá od sytosti barvy žloutku. Z nudlového těsta můžeme vyrobit nejrůznější těstoviny od tenkých nudlí do polévky, přes široké a vařené slepici nebo sypané mákem, přes flíčky na šunkofleky a další. Záleží na to, jakým způsobem je krájíme.
pondělí 14. listopadu 2011
Kari kuře s ananasem, buráky a rýží Basmati
pátek 11. listopadu 2011
Pučálka
![]() |
Pučálka, foto med |
Starobylý pokrm z naklíčeného hrachu se připravoval v době půstu, a to ponejvíce v jižních Čechách a Hané. Má celkem zajímavou chuť, zejména když se dobře okoření. Navíc obsahuje cenné vitamíny skupiny B. Příprava pučálky je opravdu snadná, zvládne ji i úplný začátečník. Je to zajímavá alternativa k burákům, chipsům nebo tyčinkám.
úterý 8. listopadu 2011
Jablečný koláč
![]() |
Jablečný koláč, foto med |
Jablečný koláč můžeme připravit na mnoho způsobů, ten klasický se dělá z křehkého těsta.
sobota 5. listopadu 2011
Vejce vařená na hniličko a natvrdo
Vejce vařená na hniličko a natvrdo, foto med |
Uvařit vejce vypadá jako nejjednodušší práce ze všech kuchyňských příprav. Ale komu se podaří správně uvařit vejce, aby bylo opravdu na hniličku a ne natvrdo? Sůl do vody přidáváme proto, že kdyby vejce prasklo, sůl zabrání tomu, aby se vylilo.
čtvrtek 3. listopadu 2011
Dýňová česnečka
Máme-li k dispozici jen malý kousek dýně, který na dýňovou polévku nestačí (třeba část, již jsme vydlabali z halloweenské tykve), můžeme si z ní udělat skvělou česnečku.
úterý 1. listopadu 2011
Omeleta se špenátem
Správná omeleta má být zvenku mírně osmažená, ale jemná, a uvnitř měkká a kyprá. Je to jídlo, které máme hotové za pár minut a přitom je lehké a lahodné.
sobota 29. října 2011
Vařený květák se smaženou strouhankou
Vařený květák politý máslem a sypaná osmaženou strouhankou je skvělé lehké jídlo nejen pro letní dny.
středa 26. října 2011
Rajská se zeleninou a fazolemi
Tuto polévku můžeme obohatit o nejrůznější sezonní zeleninu, jsme-li vegetariáni, vývar z masa nahradíme zeleninovým vývarem. Ostatní naopak mohou přidat kolečka párku nebo kostičky osmažené anglické slaniny nebo uzené masu.
neděle 23. října 2011
Quiche - slaný koláč
![]() |
Quiche - slaný koláč, foto med |
Quiche – česky kiš - je tradiční slaný koláč z francouzského venkova v oblasti Alsaska-Lotrinska. Je zde stejně oblíbený jako v Itálii pizza. Původně se pekl z chlebového těsta, které později bylo nahrazeno těstem křehkým z bílé mouky a ještě později v rámci zdravé výživy opět tmavou moukou špaldovou. Jeho náplň se skládala především z cibule a slaniny, později náplně začaly být podobné těm, co se dávají na pizzu – různá zelenina, pečené maso, ryby i mořské plody a nejrůznější sýry i uzeniny. Jeho výroba je poměrně snadná a rychlá.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)