úterý 24. ledna 2012

Bosenský hrnec - jídlo plné masa a zeleniny


Výhodou tohoto jídla z jižních krajů je, že do něj můžeme použít nejrůznější přísady z masa a zeleniny – prostě co dům dá, aneb podle toho, co právě roste nebo je na trhu. Pokrm je vhodný i pro redukční diety, zejména když vynecháme jakoukoli přílohu. Zásadou přípravy Bosenského hrnce je, že vrstvy klademe na sebe, nic nemícháme a nekoukáme pod pokličku, dokud jídlo není hotové.


Ingredience pro recept Bosenský hrnec:


Celkem asi 600 g tří (lze i dvou)  druhů masa - vepřové, hovězí, skopové, drůbeží…; různá zelenina podle sezony, základem je čerstvé zelí, cibule, česnek a pak v přibližně stejném poměru rajčata, papriky, mrkev, celer, petržel, malé brambory, dále mohou být: fazolové lusky, pór, cukety, řepa, lilek, patison, možné jsou i velké červené fazole nebo boby, kapusta, řapíkatý celer a podobně; podle chuti bílé víno, olej, sůl, pepř, ostrá paprika, 

Bosenský hrnec krok za krokem:


1. Maso nejlépe ve stejném poměru pokrájíme na střední kostky.

2. Očistíme cibuli, česnek a veškerou zeleninu, kterou budeme používat.

3. Cibuli podle velikosti jen překrojíme nebo nakrájíme na čtvrtiny, česnek na plátky, brambory malé dáváme celé, větší přepůlíme, kořenovou zeleninu na špalíčky ostatní podle druhu. Kousky by měly být asi tak velké, aby se vešly do úst.

4. Jakmile máme vše připravené a nakrájené, začneme nejlépe v hliněném, ale lze i v litinovém nebo smaltovaném hrnci, na který máme poklici vše vrstvit.

5. Nejprve dáme vrstvu hrubě pokrájeného zelí a na ni hovězí, případně skopové či jehněčí maso.
Osolíme okořeníme.

6. V druhé vrstvě budou brambory, cibule a pátky česneku, paprika, fazolové lusky, kolečka rajčat a kořenová zelenina.

7. Další vrstvu tvoří vepřové maso a další zelenina (případně opakujeme tu, co máme). Opět osolíme a okořeníme.

8. V poslední vrstvě může být (ale nemusí) být bílé maso – drůbeží, králičí a na něm opět vrstva cibule, česneku a zeleniny až do spotřebování surovin.

9. Vrstvy by měly končit posekanou zelenou natí (kudrnka, petrželová nebo celerová, z cibule aj.).

10. Všechno zalijeme trochou dobrého oleje a bílého vína nebo vody. Zaklopíme poklicí a na hořáku uvedeme zprudka k varu. Poté žár zmírníme na nejnižší stupeň nebo hrnec vložíme do vyhřáté trouby a pomalu dusíme asi dvě a půl hodiny. Pokud je hovězí nebo skopové starší, počítáme až tři a půl hodiny.

11. Nekoukáme pod pokličku, neochutnáváme a nemícháme.

12. Bosenský hrnec podáváme v nádobě, v níž jsme jídlo připravovali, každý si naloží do misky sám a jako přílohu nabízíme chléb nebo pečivo.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: