neděle 1. ledna 2012

Ovar s křenem


Ovar patří k tradičním novoročním předkrmům. Spolu s křenem by měl strávníkům zajistit do nového roku sílu a pevné zdraví. Klasický ovarový talíř se dělá z vepřové hlavy, laloku, jazyku a masa z plecka a krkovičky. Křen připravujeme krátce před podáváním a udržujeme ho pečlivě zakrytý. Na novoročním stole by měl být v každém případě chléb (aby nám v novém roce nechyběl).

Ingredience pro recept Ovar s křenem:

Ovar - Půlka vepřové hlavy nebo plecko či krkovice, cibule, 5 kuliček pepře a 5 nového koření, 2 bobkové listy. 
Křen s jablkem - křen, 2 jablka, lžička octa, sůl, cukr.


Ovar s křenem krok za krokem:

1. Budeme-li připravovat vepřovou hlavu, nejprve ji rozsekneme na poloviny, dobře je očistíme, případné štětiny nebo chlupy opálíme a krátce po sobě máčíme v několika vodách. Nakonec opláchneme a dáme vařit. Maso nemáčíme.
2. Tučné vepřové maso vkládáme do vody studené. Větší kusy můžeme pokrájet, ale ne na příliš malé kusy.
3. Přidáme cibuli, sůl a koření a zakryté vaříme doměkka. 
4. Uvařené maso sejmeme z kostí a pokrájíme ho na úhledné kousky.
5. Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec, jemně nastrouháme a zakápneme octem, aby nezhnědly. Nastrouháme oloupaný křen a smícháme s jablky, špetkou soli a špetkou cukru. 
6. Ovar s křenem podáváme s chlebem. Kromě křenu je k ovaru vhodná jakákoli hořčice.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: