neděle 29. ledna 2012

Bramborové šišky



Bramborové šišky se nazývají krajově i šlejšky nebo šulance. Podávají se buď jako příloha k dušeným masům nebo jako samostatný pokrm sladký nebo slaný.

Ingredience na recept Bramborové šišky:


600 g brambor, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl.

Bramborové šišky krok ta krokem:

1. Uvaříme brambory ve slupce, vodu slijeme a necháme vychladnout.
2. Brambory oloupeme a nastrouháme nebo umeleme přímo na vál.
3. Přidáme mouku a sůl, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce.
4. Rukama vypracujeme těsto, které nesmí být příliš tuhé.
5. Dáme vařit větší množství vody, kterou osolíme.
6. Vyválíme šišku, kterou rozkrájíme na malé kousky a ty dlaní rozválíme na válečky - šišky.
7. Šišky vhazujeme do vroucí vody a jakmile vyplavou, hned je sítem vybereme, aby se nerozvařily.
8. Aby se neslepily, hned je omastíme.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře: