pátek 27. ledna 2012

Silný zeleninový vývar


Zeleninový vývar používáme nejen k přípravě polévky, ale potřebujeme ho i k podlévání různých, zvláště pak zeleninových a vegetariánských  pokrmů. Na rozdíl od zeleninových polévek při vaření tohoto vývaru velmi dobře uplatníme i takové části zeleniny, které bychom jinak bez užitku vyhodili. A to například nať kořenových zelenin včetně mrkvové, listy květáku, které jsou na vitamíny bohatší než samotná růžice, košťály a silná žebra ze zelí a kapusty, zvadlá zelenina. Především ale využijeme všechnu zeleninu, která zbude v odšťavovači po výrobě zeleninové šťávy. Pozor, ale nic z použitého materiálu nesmí být nahnilé nebo plesnivé! Pokud je jídlo i jen na kousku plesnivé nebo nahnilé, je zkažené celé a musíme ho vyhodit. Základní zeleninový vývar můžeme jen vařit, ale chuťově i barevně je lepší, když nejprve cibuli a mrkev s pórkem osmažíme na oleji.


Ingredience pro recept Silný zeleninový vývar:


2 l vody, 2 mrkve, 2 petržele, celer, pór, malá cibule, kousek květáku či brokolice, kousek zelí a kapusty (hlávkové nebo růžičkové), 2 rajčata (je možné i další sezónní zelenina, např. dýně), 50 g másla, sůl, pepř, nové koření, bobkový list a pokud máme, tak zelené natě zelenin i bylin. Určitě neuděláme chybu, když přidáme mořskou řasu, která je bohatá na vitamíny i minerály.

Silný zeleninový vývar krok za krokem:

1. Oloupeme a očistíme všechny ingredience.

2. Nakrájíme cibuli a pór nadrobno a osmažíme na másle spolu s mrkví nakrájené na kostičky. Tato zelenina pustí šťávu a barvu, z mrkve tak lépe pro organismus získáme A vitamín, který je rozpustný v tucích.

3. Zalijeme vodou, přidáme sůl a koření a uvedeme k varu.

4. Všechnu ostatní zeleninu nakrájíme na malé kousky (nejlépe nudličky) a průběžně přidáváme do hrnce od té, co potřebuje vařit nejdelší dobu po tu, co jí staří chvilka.

5. Vaříme pod pokličkou na vařiči zapnutém na malý stupeň teploty něco přes půl hodiny.

6. Poté vývar scedíme přes husté síto, nejlépe plastové nebo nerez (aby se v kovovém nezničily vitamíny). Uvařenou zeleninu využijeme do jiného receptu.

7. Vývar, který neobsahuje ani kousek zeleniny, můžeme skladovat v lednici i několik dní. Anebo ho rozdělíme do menších nádobek, zmrazíme a skladujeme v mrazáku.

8. Základní silný zeleninový vývar je zdravý a pokrmy z něj připravené jsou vesměs lahodné.

Dobrou chuť!

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Dobry den.

Prosim o radu.
na ranajky si robievam ...v skratke povedane rizoto....samozrejme si spravim vacsie mnozstvo a dam ho do poharov takze to mam tak na 4 dni. Ryzu robim v cistej vode. Ale rad by som ju robil vo vyvare....ved nech naberie to zdrave zo zeleninoveho vyvaru. Ale varit vyvar kazde styry dni sa mi veru nechce. Mam slimakovy odstavovac Hurom...kde sa da zelenina aj korenova krasne odstavit. Da sa to vymysliet tak ze namiesto robenia vyvaru....si tu zeleninu odstavim....a v tej stave + zriedene s vodou potom pripravim ryzu?
Ryza sa pripravuje tiez varom akolo 30 minut takze mi to pride za jedno ci robim vyvar alebo sa ta stava rovno prevari s ryzou.
Tym padom predpokladam ze bude potreba aj mensieho mnozstva zeleniny kedze vytaznost odstavovaca je omnoho vacsia ako varenim.
A taketo riesenie mi pride ekonomickejsie aj na suroviny aj na cas.

Vopred vdaka
Miroslav