neděle 22. ledna 2012

Narozeninový kávový dort


Kávový dort s pařížskou šlehačkou a s bílou čokoládovou polevou potěší zejména dospělé oslavence.


Ingredience pro recept Narozeninový kávový dort: 

Korpus: 4 vejce, 120 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 5 polévkových lžic velmi silné kávy.

Krém: 250 ml mléka, 2 vrchovaté polévkové lžíce dětské krupičky, lžíce cukru, 125 g másla, 150 d moučkového cukru, 5 polévkových lžic velmi silné kávy, 2 lžíce rumu. 

Čokoládová šlehačka: 500 ml šlehačky, 100 g čokolády na vaření 

Zdobení: bílá čokoládová poleva, mandle


Narozeninový kávový dort krok za krokem:


Korpus:

1. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme zchladlou kávu a dál třeme. Přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva

2. Ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta.

3. Vymažeme a vysypeme moukou dortovou formu. Těsto do ní vlijeme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

4. Že je korpus upečený poznáme tak, že do něj píchneme špejlí, která po vytažení musí zůstat suchá.

5. Korpus necháme zcela vychladnout.

Čokoládová šlehačka:

1. Šlehačku nalijeme do kastrolku a zahřejeme.

2. Rozlámeme do ní čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíme.

3. Šlehačku necháme 3x vzkypět a vychladlou uložíme nejméně na 6 hodin do chladničky.

4. Poté vyšleháme elektrickými nebo ručními metlami do tuhého krému.

Kávový krém:

1. Z mléka,lžíce cukru a krupičky uvaříme řídkou krupicovou kaši.

2. Necháme ji chladnout a mezitím utřeme máslo s cukrem do pěny.

3. Máslo přidáme do vychladlé kaše i s kávou a rumem a elektrickými metlami vyšleháme do tuhého krému.

Narozeninový kávový dort - dokončení

1. Hrst mandlí vhodíme do vroucí vody a necháme přejít varem. Pak zchladíme studenou vodou a ihned oloupeme.

2. Bílou polevu v sáčku necháme podle návodu rozpouštět v horké vodě.

3. Korpus 3x prořízneme. Na první plát namažeme polovinu kávového krému, přiklopíme druhým plátem.

4. Natřeme polovinou čokoládové šlehačky a přiklopíme třetím plátem.

5. Natřeme druhou polovinou kávového krému a přiklopíme posledním plátem.

6. Dort celý polijeme bílou čokoládovou polevou, kterou natřeme i boky. Necháme zaschnout.

7. Čokoládovou šlehačku dáme do cukrářského sáčku s vytvarovanou hubičkou a dort dekorujeme, případně ozdobně napíšeme, kolikáté narozeniny jubilant má. Nakonec dozdobíme oloupanými mandlemi.

Dobrou chuť!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

jakej je to prumer na toho dortu

nh řekl(a)...

Průměr je 22 cm.

Marie Bauerová řekl(a)...

Dort vypada lakave!! :) Napadla me jeste varianta pro deti, bez rumu a misto kavy kavovina (treba Caro) :)