čtvrtek 4. října 2018

Gulášová polévka s bramborovými plackami

Gulášová polévka, foto med

Gulášová polévka patří již ke klasikám české kuchyně, i když její původ leží v Maďarsku. Ta pravá se dělá z hovězího masa, ale vegetariáni mohou maso nahradit houbami, například kotrče nebo bedlami či masáky. S bramborovými plackami plně nahradí jedno hlavní jídlo.

pondělí 1. října 2018

Dušené červené hlávkové zelí

Dušené červené hlávkové zelí, foto med

Dušené červené hlávkové zelí se skvěle hodí k pečenému masu, nejlépe ke kachně nebo huse, ale i k vepřové pečeni, smaženému vepřovému nebo pro vegany k smaženému tofu. Jako příloha jsou vhodné všechny druhy knedlíků.

pátek 28. září 2018

Králík na smetaně

Králík na smetaně, foto med

Podle počtu strávníků můžeme použít jen část králíka a polovinu si necháme na jiné jídlo, např. králíka na paprice, nebo stehna na pečení. Je-li nás u stolu víc, použijeme králíka celého.

úterý 25. září 2018

Dušené vepřové plecko s cuketou

Dušené vepřové plecko s cuketou, foto med

Dušené vepřové maso můžeme obohatit o cukety a chilli papričky. Jídlo tak efektně nastavíme, upotřebíme nadúrodu cuket a získáme tak jídlo nové chuti. Kdo nesnáší ostré, papričky může vynechat.

sobota 22. září 2018

Mramorová bábovka z pudinku

Mramorová bábovka z pudinku, foto med 

Bábovka z pudinkových prášků je lahodná a navíc, není ani trochu suchá a skvěle se hodí ke kávě nebo kakau. Navíc neobsahuje lepek a je tedy vhodná i pro bezlepkovou dietu.

středa 19. září 2018

Hovězí vývar se zeleninou

Hovězí vývar se zeleninou, foto med 

Hovězí vývar získáme tak, že hovězí maso necháme v polévce dlouho a velmi pomalu vařit, aby polévka dostala co nejvíce chuti.

neděle 15. července 2018

Jednoduchá třešňová bublanina

Jednoduchá třešňová bublanina, foto med

Těsto umícháme v jedné nádobě elektrickými metlami, vylijeme na plech a rozmístíme třešně. Opravdu velmi jednoduchý moučník.

středa 11. července 2018

Pikantní masové taštičky z trouby

Pikantní masové taštičky z trouby, foto med

Pečené masové taštičky jsou ideální nejen pro rychlé občerstvení pro návštěvu nebo jako chuťovka k pivu či vínu. Budou nám chutnat i horké k večeři nebo vychladlé na svačinu.

čtvrtek 5. července 2018

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky, foto med

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky se často podává při slavnostních příležitostech, jakou je například svatba, i jako sváteční polévka v neděli a ve svátky. Aby byl vývar opravdu silný, vaří se dlouho – tedy spíš jen táhne na nízkou teplotu. Skvělé jsou do ní kromě játrových knedlíčků i domácí nudle.

neděle 1. července 2018

Kuřecí kapsy plněné houbami

Kuřecí kapsy plněné houbami, foto med

Kuřecí kapsy můžeme naplnit dušenými hříbky či křemenáči, nebo směsí různých hub, které jsme nasbírali v lese. V době, kdy houby nerostou, postačí i žampiony.

čtvrtek 28. června 2018

Kynuté lívance s malinami a se šlehačkou

Kynuté lívance s malinami a se šlehačkou, foto med

K létu se báječně hodí lívance se sezonním ovocem. Klasické kynuté lívance s malinami a se šlehačkou připravíme jako hlavní jídlo, kterému by měla předcházet polévka, anebo jako večeři. V oblibě je mají děti i dospělí.

sobota 23. června 2018

Houbová žemlovka

Houbová žemlovka, foto med

Žemlovka neboli zemlbába nemusí být pouze ve sladké formě s jablky či hruškami a skořicí, rozhodně je zajímavá slaná varianta s houbami. Konečně, když je houbařská sezona, nemůžeme jíst každý den jen smaženici nebo houbovou omáčku… Tento skvělý pokrm si získal již velké množství příznivců.

úterý 20. února 2018

Rizoto z černé rýže

Rizoto z černé rýže, foto med

Černá rýže je superpotravina černo fialové barvy, která v černé vrstvě obsahuje vitamíny E, B1, B2, B9, vlákninu, proteiny, sacharidy, zinek, vápník, fosfor, železo, antioxidanty, esenciální aminokyseliny. Má léčivé účinky – pozitivně působí na játra, ledviny a žaludek, prospívá při srdečních chorobách, působí protizánětlivě, snižuje cholesterol a mnoho dalších.

pátek 16. února 2018

Zelňáky s česnekem a škvarky

Zelňáky s česnekem a škvarky, foto med

Zelňáky se dělají kynuté, nekynuté, pečené i smažené. Tentokrát si upečeme kynuté.  Zelňáky se tradičně pekly v období Masopustu, ale bez škvarků. Se škvarky či vyškvařenou slaninou jsou skvělé kdykoliv, nejlépe k pivu nebo vínu. 

úterý 13. února 2018

Králík na paprice


Králík na paprice, foto med

Máme-li k dispozici celého králíka, můžeme z něj připravit dvě jídla pro tří až čtyřčlennou rodinu. Odkrojíme stehna i přední nohy a uložíme je do ledničky nebo na mrazák, podle toho, kdy je budeme chtít připravit. Z hlavy králíka a vnitřností připravíme polévku. Zbytek naporcujeme na menší kusy – z nich bude králík na paprice. Maso z předku králíka obsahuje kolagen, který prospívá našim kloubům a vazům.