![]() |
Grilovaný ananas se zmrzlinou a se šlehačkou, foto med |
úterý 15. června 2021
Grilovaný ananas
sobota 12. června 2021
Argentinské steaky
![]() |
Argentinské steaky, foto med |
Argentinský steak se dělá z vysokého nebo nízkého roštěnce, či svíčkové, které se nachází na hřbetě mladých argentinských volků. Rumpsteak je libová část hovězího zadního, tzv. květové špičky. Díky jejich chovu ve volní přírodě je toto maso nejšťavnatější a nejchutnější. Je jemně mramorované s tukovým očkem uprostřed. Připravujeme ho velmi jednoduše, s minimem koření.
čtvrtek 10. června 2021
Koláč s pudingem a broskvemi
![]() |
Koláč s pudinkem a broskvemi, foto med |
Koláč neboli řezy z třeného těsta a broskvemi, cik cak pocákané vařeným vanilkovým pudinkem je úžasný moučník nejen ke kávě. Je daleko vláčnější než třeba bábovka.
sobota 28. listopadu 2020
Rybí filé na cibulce
![]() |
Rybí filé na cibulce, foto med |
Mrazené rybí filé je surovina, se kterou se snadno pracuje a částečně nám nahradí zdraví prospěšné ryby. Vynikající variantou je rybí filé na cibulce s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.
čtvrtek 26. listopadu 2020
Pórková omáčka
![]() |
Pórková omáčka, foto med |
Pórková omáčka je lahodná a skvěle se hodí k vepřovému masu nebo k těstovinám. Její příprava je snadná. Tato verze je bez smetany.
úterý 24. listopadu 2020
Boloňské špagety
![]() |
Boloňské špagety, foto med |
Boloňské špagety patří k oblíbeným a poměrně rychle připraveným pokrmům. Ingredience můžeme mít doma v zásobě, mleté maso je lepší čerstvé, ale může být i z mrazáku.
neděle 22. listopadu 2020
Pečené špenátové taštičky
![]() |
Pečené špenátové taštičky, foto med |
Taštičky nebo šátečky nemusí být pouze plněné povidly, marmeládou nebo jinak upravené nasladko. Vynikající jsou i ve slané verzi plněné špenátem. Jsou vhodné i jako pohoštění na oslavách.
pátek 20. listopadu 2020
Čevabčiči
![]() |
Čevabčiči, foto med |
Čevabčici známe nejspíš už ze školní jídelny. Ochucené mleté maso v podobě válečků, které je chuťově někde mezi karbanátkem a klobásou. Jeho příprava je poměrně rychlá.
středa 18. listopadu 2020
Ořechový dort s karamelovým krémem
![]() |
Ořechový dort s karamelovým krémem, foto med |
Ořechový korpus patří mezi velmi oblíbené, a když je korunován karamelovým krémem, odolal by jen málokdo. Přípravu podle návodu zvládne i začátečník. Je-li dort určen dětem, vynecháme rum.
pondělí 16. listopadu 2020
Pečená žebra na kmíně
![]() |
Pečená žebra na kmíně, foto med |
Masitá, ale i celkem ořezaná žebra se před pečením nebo grilováním nakládají do nejrůznějších marinád. Někdy ale přijdou k chuti jen jednoduše upečená se solí a kmínem.
sobota 14. listopadu 2020
Jehněčí kýta na víně
Jehněčí kýta na víně s gnocchi, foto med |
Jehněčí maso má podobné vlastnosti jako maso skopové či kůzlečí maso, jen je jemnější a typickou chuť má mnohem slabší než skopové. Tento druh masa je zpravidla velmi kvalitní, neboť zvířata se pasou. Jehněčí maso neobsahuje téměř žádné tuky a cholesterol. Kromě spousty vitamínů a minerálů obsahuje i množství omega-3 mastných kyselin.
čtvrtek 12. listopadu 2020
Kynutý rybízový koláč s tvarohem
![]() |
Kynutý rybízový koláč s tvarohem, foto med |
Rybízový koláč je oblíbený osvěžující moučník. Sezóna rybízu ale však krátká, proto děláme dobře, když si toho drobné ovoce v dostatečném množství zmrazíme a z mrazáku ho vtáhneme, kdykoli nás nebo rodinu honí mlsná.
úterý 10. listopadu 2020
Dršťková polévka z kotrče
![]() |
Dršťková polévka z kotrče, foto med |
Kotrč kadeřavý je jedlá a chutná houba, která roste na kořenech borovic nebo na pařezech. Vzhledem připomíná mořskou houbu a nemůžeme si ho splést s žádnou podobnou jedovatou houbou, proto nehrozí nebezpečí ani začínajícím houbařům. Jedním z nejchutnějších pokrmů je kotrčová polévka, kterou připravíme jako klasickou dršťkovou.
neděle 8. listopadu 2020
Dušená kapusta
![]() |
Dušená kapusta, foto med |
Kapusta snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá při správném zažívání, posiluje imunitní systém, čistí cévy a dobře pročistí i celý organismus. Pomáhá i hojit kožní problémy, např. různé ekzémy. Je bohatá na vlákninu, která udržuje v dobrém stavu trávicí systém. Dušená se hodí jako příloha k masu i všude tam, kde používáme dušené hlávkové zelí.
pátek 6. listopadu 2020
Švédské masové kuličky
![]() |
Švédské masové kuličky, foto med |
Kdo zná z Ikei masové kuličky a dal by si je rád i doma, není nic nesnadného si je vyrobit. Udělat si k nim můžeme jednoduchou brusinkovou omáčku a hranolky. Nejen děti budou nadšené.