neděle 19. ledna 2014

Špenátový dort

Špenátový dort, foto med

Pro milovníky špenátu a odpůrce sladkých moučníků je špenátový dort zdobený paprikami a olivami tím pravým k oslavě narozenin i jen tak, třeba jako slavnostní předkrm.

čtvrtek 16. ledna 2014

Vepřový bůček na česneku

Vepřový bůček na česneku, foto med

Po pečeném bůčku sice moc nezhubneme, ale zato si pochutnáme. No, později to můžeme vyběhat :)

pondělí 13. ledna 2014

Hrušky v karamelu

Hrušky v karamelu, foto med

Moučník, nad kterým se sbíhají sliny, to jsou hrušky v karamelu. Jejich příprava je snadná a rychlá. 

pátek 10. ledna 2014

Kuřecí řízky v bramboráku

Kuřecí řízky v bramboráku, foto med

Kuřecí plátky v bramboráku jsou tou pravou pochoutkou nejen pro chladné zimní dny. Přidáme k nim zeleninovou oblohu.

čtvrtek 26. prosince 2013

Sýrové pomazánky na chlebíčky - čtyři druhy


Sýrové pomazánky na chlebíčky, foto med

Z tvrdého sýru na strouhání nebo z taveného sýru si můžeme připravit chutné pomazánky na chlebíčky.

pondělí 23. prosince 2013

Chlebíčky a jednohubky s lososem

Chlebíčky a jednohubky s lososem, foto Fan

Uzeného lososa můžeme jen nakrájet na kousky a položit na plátek veky, kolečka rohlíku nebo tmavé pečivo namazané máslem. Nic dalšího není třeba. Anebo si vyrobíme lososovou pomazánku.

pátek 20. prosince 2013

Tři pomazánky z uzenin

Tři pomazánky z uzenin, foto med

Pomazánky z uzeného masa a z uzenin patří k těm oblíbenějším. Uvedeme si tři druhy - některé z uzeného masa, jiné ze salámu.

úterý 17. prosince 2013

Tři tvarohové pomazánky

Tři tvarohové pomazánky, foto med

Z tvarohu si můžeme připravit velmi chutné pomazánky na chlebíčky nebo na kolečka rohlíků, které připravíme jako jednohubky. 

sobota 14. prosince 2013

Linecké košíčky s vanilkovým krémem a malinami

Linecké košíčky s vanilkovým krémem a malinami, foto med

Pastva pro oči i a zážitek pro chuťové buňky - to jsou košíčky s vanilkovým krémem a čerstvými malinami.

čtvrtek 12. prosince 2013

Bramborové saláty - tři druhy

Bramborové saláty, foto med

Bramborový salát má pokaždé trochu jinou chuť a dost rodin má své vlastní recepty, podle kterých je ten jejich ten nejlepší. Ukážeme si na třech receptech, jak málo se mohou lišit a jak jinak budou chutnat.

úterý 10. prosince 2013

Dvoubarevné linecké cukroví

Dvoubarevné linecké cukroví , foto med

Z lineckého těsta se dělá především slepované cukroví. Zajímavě ale vypadá, když část těsta obarvíme kakaem...

sobota 30. listopadu 2013

Bramborový slaný koláč Bác

Bramborový slaný koláč Bác, foto med

Někdo tomuto koláči, chuťově podobnému bramboráku, říká Bác, někdo Báč a někdo dokonce Bacz v domnění, že jde o maďarské jídlo. Nejde. Zdá se, že s původní přípravou přišli lidé na území kolem pohoří Brd a přibližně od Příbrami po Jižní Čechy. Bramborový koláč Bác je na povrchu křupavý u uvnitř jemně mazlavý, obalený nemletým mákem a uvnitř s kousky uzeného.

čtvrtek 28. listopadu 2013

Medovník

Medovník, foto med 

Medovník má podle původní staročeské receptury jemnou chuť medových plátků spojených dvěma druhy krému. Přestože neobsahuje žádné konzervační látky, bylo možné ho skladovat v chladnu až tři týdny. Vyrábí se ze samých zdraví prospěšných látek, jakým jsou med, mléko a ořechy. Opravdu velký medovník se skládá z 6-7 plátů korpusu. Lze samozřejmě udělat menší z poloviční dávky.

pondělí 25. listopadu 2013

Domácí lučina z jogurtu

Domácí lučina z jogurtu, foto med

Domácí lučina je v podstatě jogurtový sýr Labneh. A není nic jednoduššího, než si takový sýr doma vyrobit. V ledničce nám vydrží asi tak týden, většinou se po něm ale „jen zapráší“.

pátek 22. listopadu 2013

Křenová omáčka s vařeným hovězím


Křenovou omáčku můžeme podávat s různými druhy masa, nebo jen s vařeným vajíčkem. Použijeme vařené hovězí, z něhož jsme uvařili skvělý vývar.