Ke kapru se jako příloha podává bramborový salát, jehož původ tkví zřejmě v ruské kuchyni. Rodinné recepty na salát jsou velmi rozmanité, základ tvoří brambory, zelenina, cibule, kyselé okurky spojené majonézou, avšak mohou se do něj přidávat též např. vejce, jablka, salám či šunka. Na štědrý večer by ale správně měl být postní, tedy bez uzenin.
Ingredience pro recept Bramborový salát:
1,5 kg brambor, 1 cibule, 3 vařené vejce, 2-3 středně velké kyselé okurky, ½ celeru, 2 mrkve, konzerva hrášku (nebo půl sáčku mrazeného), zelená petrželka, 2-3 vrchovaté lžíce majonézy, lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, ocet.
Bramborový salát krok za krokem:
2. Oškrábeme zeleninu, nakrájíme ji na kostičky a uvaříme v osolené vodě s přidáním octa. Máme-li mrazený hrášek, dáme ho vařit až k poloměkké zelenině. Slijeme a necháme vychladnout
3. Uvaříme vejce natvrdo.
4. Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a nakrájíme i okurky.
5. Do mísy nakrájíme na kostičky brambory, přidáme cibuli, okurky, zeleninu a vejce. Osolíme, opepříme, okyselíme trochou nálevu z okurek a hořčicí a nakonec vmícháme majonézu. Ozdobíme zelenou petrželkou.
6. Bramborový salát podáváme vychlazený.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat